230 éve született BEM JÓZSEF

2024. március 14-én 230 éve született BEM JÓZSEF lengyel katonatiszt

Legendák övezte ember volt, s tetteinek szinte túlzó dicsőítéséből már kortársai is kivették részüket. Petőfi például így írt: “Bármily hősi e sereg, az, hogy csomóban és épségben maradt e viharos napok után, egyedül tábornokának érdeme. … Szeretném Bemet egész nagyságában felmutatni a nemzet, a világ előtt, de ahhoz több és nyugodt idő kellene, hogy lelkem minden erejét összeszedhessem.”

Az 1848-49-es magyar szabadságharc hős tábornoka már dicső tettekkel a háta mögött érkezett Magyarországra, egy oroszok elleni csatában például olyan páratlan haditetteket vitt végbe, hogy kiérdemelte az “Osztrolenka véres csillaga” elnevezést. A híre messze megelőzte, s a feltétlen tisztelet miatt hívták Bem apónak is, holott ereje teljében lévő, középkorú ember volt. A magyar szabadságharcba bekapcsolódva egy szétzilált sereget bíztak rá, rosszul felfegyverzett, képzetlen újoncokat, így amikor meg kellett ütköznie Puchner osztrák tábornok csapataival, bizony senki nem jósolt sikert a magyaroknak. Bem azonban hamar rendezte a sorokat, így – amint írták – “a legrosszabb csapatokból, melyek senkinek sem kellettek, a magyar hadsereg legjobb csapatai lettek”. Bem serege persze győzött, s három hónap alatt kiűzte az ellenséget Erdélyből.

A legendás lengyel nálunk is bizonyította tehát hírét, hogy bátor katona és zseniális hadvezér, az egykorú jellemzés szerint “megtestesült képe egy valódi vezérnek”. Emberei rajongtak érte, csodálták például bátorságáért. Megtörtént, hogy amikor eltalálta egy puskagolyó, ragtapasszal leragasztotta a sebet, majd folytatta a harcot. Mert persze nem a dombtetőről nézte katonái küzdelmét, ott harcolt ő is az első vonalakban, a szászvárosi csatában például egy szál karddal ő védte meg az ágyúkat, és sokszor csak a szerencse mentette meg az életét.

A szabadságharc bukása után Törökországba menekült, ahol szintén nagy várakozás előzte meg a legendás tábornok érkeztét, s ő persze ott is bizonyított. Beállt a török hadseregbe, és Murád pasa néven ő védte meg Aleppót az araboktól. (Kalendárium Press)

Ha tetszik, amit csinálunk, szerény hozzájárulásával segítsen lehetővé tenni, hogy folytathassuk. Köszönjük, ha támogat bennünket!

This entry was posted in magyar évfordulók, születési évforduló. Bookmark the permalink.