255 éve született KÁRMÁN JÓZSEF

2024. március 14-én 255 éve született Losoncon KÁRMÁN JÓZSEF író

A Felvidékről hamar Pestre került, ahol a felvilágosodás, majd Bécsbe, ahol pedig a forradalmi eszmék ragadták magával. Összebarátkozott a Ráday-családdal és Bessenyei Györggyel, valamint Kelemen Lászlóval, akivel együtt ő teremtette meg az első magyar állandó színházat. De ő alapította a kor nagyhatású irodalmi folyóiratát, a nők műveltségének emelését célul tűző Urániát is, amelyben olyanokat írt, hogy “puszta és üres volna az élet, setét, mint a sír, irtóztató, mint a kietlen tömlöc, az asszonyi kedvesség nélkül”, nagy kár, hogy a kevésbé érzőszívű cenzúra, csak pár számot engedett megjelenni. Kármán írta mindemellett az első igazi magyar prózai művet is, a Fanni hagyományai című kisregényt.

Mindez egy hosszú életpályára is elégséges tett lett volna, Kármán azonban huszonéves korára vált a magyar kultúra jeles alakjává. Természetesen nem kerülte el a szerelem sem, sőt, szakértő műítészek szerint éppen a Markovics grófnőhöz fűződő lángoló érzelme érlelte igazi íróvá. Nála jóval idősebb szerelme azonban férjes asszony volt, aki néhány hónap múltán urával vidékre költözött, így a lelkes ifjú sosem ismerhette meg az igazi boldogságot. Természetesen ugyanis résztvevője volt Martinovics Ignác mozgalmának, s mikor elkezdődtek a letartóztatások, ő is tudta, hogy közeleg a vég.

Hazamenekült a szülői házba, ahol rejtélyes körülmények között halt meg; bizonyára öngyilkos lett, félve attól, hogy elfogása után megtörik, és társai ellen vall. Érthető, hiszen mindössze 26 éves volt. (Kalendárium Press)

Megrendelés esetén a képeken látható könyveket antikvár példányban tudjuk beszerezni Önnek. Kérje árajánlatunkat az alábbi címen: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in magyar évfordulók, születési évforduló and tagged , . Bookmark the permalink.