95 éve született PSOTA IRÉN

2024. március 28-án 95 éve született PSOTA IRÉN színésznő

A legnagyobb magyar színművészek egyike volt, s ezt nem csak a tudós kritikusok, de a nagyközönség is egyöntetűen elismerte. Hosszú pályafutása alatt elért sikerei magukért beszélnek, legyen elég csak a Kurázsi mama, a Kaukázusi krétakör és a Yerma, vagy az Irma, te édes és a Helló, Dolly című darabban nyújtott felejthetetlen alakításaira emlékeztetnünk, vagy felidézni számos nagyszerű filmszerepe közül például a Ház a sziklák alatt púpos vénasszonyát vagy az Egy erkölcsös éjszaka érzőszívű madamját. S akkor még nem is említettük Major Tamással előadott Lujza és Jenő című kabaréjeleneteit, amelyek a műfaj klasszikus alkotásai, de énekelni is tudott, egyszóval tudott mindent.

Ő maga is nagy idők tanúja volt, hiszen legendás színészóriások segítették pályakezdését, Tolnay Klári, Dajka Margit, Kiss Manyi. De nem csak szakmailag, sokan túlságosan soványnak találták a Mária Valéria-telep szegénységéből kitört ifjú tehetséget, ezért Gellért Endre például szabályosan etette, Honthy Hanna állandóan süteménnyel tömte, Pártos Géza pedig még a saját fizetésének egy részét is megosztotta vele. Később mottóul is azt választotta magának: “Aki szeret, az etet”. S azt is hozzátette néhanapján: “Ha nincs, aki szeressen, akkor magamat etetem.”

Ha már itt tartunk említsük meg, hogy három férjet fogyasztott el, saját bevallása szerint a másodikkal való szakításba csaknem belepusztult, élete alkonyán pedig – ahogy mondta – “házasságot kötött a magánnyal”. A csodálatos színművésznő 2016-ban hunyt el. (Kalendárium Press)

 

Megrendelés esetén a képen látható könyvet antikvár példányban tudjuk beszerezni Önnek. Kérje árajánlatunkat az alábbi címen: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in magyar évfordulók, születési évforduló and tagged , . Bookmark the permalink.