25 éve hunyt el ZSENGELLÉR GYULA

2024. március 29-én 25 éve hunyt el ZSENGELLÉR GYULA labdarúgó

A drukkerek csak Ábelnek szólították, aki vidéki kezdés után az Újpest csatára, illetve balösszekötője volt, és alaposan kivette részét csapata sikereiből. A lila-fehérekkel háromszor örülhetett bajnoki címnek, ő maga ötször volt gólkirály, az 1938-as bajnokságban például 56 gólt lőtt, ami megsüvegelendő teljesítmény. A válogatottban is oszlopos tagnak számított, tagja volt az 1938-as világbajnokságon ezüstérmet szerzett gárdának – s a mai futballszurkolók talán el sem hiszik, mekkora csalódás okozott az elvesztett döntő, majdnem akkorát, mint az aranycsapat 1954-es ezüstérme.

De akkoriban még más volt a magyar foci, a görögök elleni vébéselejtezőn például 11:1-re győztünk, Ábel maga ötöt varrt be szegény görög kapusnak. Talán meg is sajnálta őket, de hogy megszerette a görögöket, az bizonyos, később ugyanis görög földön telepedett le, egészen pontosan Cipruson. Egyébként 1947-ben ment külföldre, előbb az AS Roma, majd az Ancona játékosa volt, utána pedig edző lett. Kezdetben Olaszországban dolgozott, majd Görögországban, végül pedig Cipruson edzősködött, s aztán a napfényes szigeten telepedett le végleg. A ciprusi fővárosban, Nicosiában élt, s onnan látogatott időnként haza.

Például, hogy átvegye a 80. születésnapjára kapott kitüntetéseit, bár ez ügyben Münchenben is járt; oda is meghívták, mint az évszázad egyik legeredményesebb gólvágóját. (Kalendárium Press)

This entry was posted in halálozási évforduló, magyar évfordulók. Bookmark the permalink.