710 éve hunyt el V. KELEMEN pápa

2024. április 20-án 710 éve hunyt el V. KELEMEN pápa

Francia volt, gascogne-i kisnemesi családból származott, s bordeaux-i bíborosként szolgált, amikor 1305. június 5-én Szép Fülöp francia király kívánságára pápává választották. Kelemen a  bíborosok határozott kérése ellenére nem ment el Rómába a beiktatásra, inkább a kardinálisokat hívta Franciaországba. 1309-ben aztán áthelyezte a pápai Kúriát Avignonba, így neki “köszönhető” a pápák híres  avignoni fogsága. Kelemen  szinte teljesen a francia király befolyása alatt állt; már pápává választása évében  tíz  új  bíborost  nevezett  ki,  közülük kilenc francia volt, és négy ráadásul az unokaöccse is.

Ő volt az első pápa, akit a hármas koronával, a tiarával koronáztak  meg. Az egyházi  tizedet tíz évre átengedte Fülöpnek, s más egyéb ügyekben is Fülöp akaratát követte. Ő segédkezett a Templomos Lovagrend felszámolásában,  hiszen  Fülöp  erre nem lett volna képes.  Kelemen  azért 1311-ben összehívta a vienne-i egyetemes zsinatot, amely végül kimondta a lovagrend feloszlatását, a templomosok utolsó vezetőit pedig szépen máglyára küldték. A templomosok  nagymestere különben megátkozta a máglyán Fülöpöt,  kancellárját, Nogaret-t és Kelement, s  az Isten egy éven belül mindhármukat magához is szólította. (Kalendárium Press)

Ha tetszik, amit csinálunk, szerény hozzájárulásával segítsen lehetővé tenni, hogy folytathassuk. Köszönjük, ha támogat bennünket!

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók. Bookmark the permalink.

Vélemény, hozzászólás?