75 éves JESSICA LANGE

2024. április 20-án 75 éves JESSICA LANGE Oscar-díjas amerikai színésznő

Táncosnőként kezdte a pályafutását, de dolgozott fotómodellként és pincérnőként is. 1976-ban kezdett filmezni, amikor a King Kong című felejthető alkotásban kapott főszerepet; ő volt az érzőszívű majom törékeny szerelme. Drámai alakítása nem keltett valami nagy visszhangot, és az 1979-ben forgatott Mindhalálig zene című filmje sem őmiatta lett siker.

Igazi sztárrá 1981-ben vált, amikor A postás mindig kétszer csenget című, nagy botrányt kavart filmben Jack Nicholson partnereként alakított maradandót. Kivált emlékezetes jelenetük volt a konyhaasztalon végrehajtott szerelmi együttlét, amelynek felvétele során állítólag a stáb kénytelen volt egy időre kikapcsolni a kamerát is, a két szereplő annyira beleélte magát a szerepbe. S bár a rendező már az első felvétel után jónak tartotta a jelenetet, Jack teljesen “beindult” Jessicára, úgyhogy amint leállt a felvevőgép – Nicholson saját elmondása szerint – bemutatták Bob Rafelsonnak, hogyan lehetne még tökéletesebb a beállítás. Könnyen el is lehet képzelni, hogy így esett a dolog, hiszen Jessica igazán belevaló nő, fiatalon hippiként Európában csavargott, később pedig még Paco Grandi férje volt, amikor gyereket szült a világhírű táncos Mihail Barisnyikovnak.

Akárhogyan is történt, Jessica élethű szerepformálása révén “fel lett fedezve”. Az Aranyoskám című filmben nyújtott alakításáért 1982-ben elnyerte a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar-díjat is, azóta pedig az Édes álmok, a Frances, a Bűnös szívek, a Kék ég (amelyért második Oscar-díját kapta), A vér szava, a Betti néni, az Ezer hold, a Nagy hal és a Hervadó virágok című filmekben szerepelt. (Kalendárium Press)

Ha tetszik, amit csinálunk, szerény hozzájárulásával segítsen lehetővé tenni, hogy folytathassuk. Köszönjük, ha támogat bennünket!

This entry was posted in külföldi évfordulók, születésnap. Bookmark the permalink.

Vélemény, hozzászólás?