460 éve született WILLIAM SHAKESPEARE

2024. április 23-án 460 éve született WILLIAM SHAKESPEARE angol drámaíró

Petőfi Sándor szerint “Shakespeare egymaga fele a teremtésnek”, úgyhogy pár mondatban nemigen lehet összefoglalni munkásságát. Kétségtelen azonban, hogy a Hamlet, a Lear Király, a Macbeth vagy az Othello szerzője a világirodalom leghíresebb alakja, életéről azonban szinte semmit nem tudunk.

Ami azért is megdöbbentő, mert nála sokkal jelentéktelenebb kortársairól is rengeteg adat maradt fenn. Minden idők leghíresebb drámaírójának viszont nemcsak eredeti kéziratai nincsenek, de a végrendeletén kívül egyetlen sorát sem ismerjük. Miközben például Newton életéről több ezer dokumentum szól, Shakespeare-t még kortársai sem említik soha. Mintha nem is létezett volna, egyetlen korabeli napló sem számol be arról, hogy írója találkozott volna vele, az égvilágon senki meg se említi a nevét, s míg például sokan feljegyezték, ha összefutottak az utcán a szintén jeles drámaíróval, Ben Jonsonnal, Shakespeare-rel soha nem találkozott senki. Pedig két évtizeden át élt Londonban, állítólag sikeres színész volt, és már életében a legnagyobb íróként tisztelték. Ennek ellenére egyetlen levél sem maradt ránk, amit ő írt vagy neki írtak volna, s arról sem számolt be senki, hogy színpadon látta volna játszani. Furcsa az is, hogy a zseniális író nem tanította meg gyerekeit még írni-olvasni sem, s a végrendeletében egyetlen szóval sem említi, hogy írt volna valamit, zseniális színműveinek sorsáról nem rendelkezett, pedig húsz drámája csak halála után jelent meg nyomtatásban.

Egyesek szerint darabjait Francis Bacon írta, mások szerint nő volt, pár éve pedig egy szicíliai akadémikus állt elő meglepő verzióval: mivel darabjainak majdnem a fele Itáliában játszódik, talán olasz volt. De akárhogy is van, annyi bizonyos, hogy élt egy ember, aki megírta azokat a zseniális drámákat, s amíg nem tudunk biztosat, hívjuk William Shakespeare-nek! (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press  különleges könyvet kínál: Shakespeare összes műveit 1966-os angol nyelvű angol kiadásban. Kérje árajánlatunkat az alábbi címen: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók, születési évforduló and tagged , . Bookmark the permalink.

Vélemény, hozzászólás?