810 éve született IX. LAJOS francia király

2024. április 25-én 810 éve született IX. LAJOS francia király

Mivel két kereszteshadjáratot is vezetett a Szentföld visszahódítására, akkoriban ő volt a középkori lovagi erények élő megtestesülése, a bátor és hitéért halni kész uralkodó mintaképe.

Legalábbis a közvélekedés szerint, mert a valóságban a tényleg fess, jókötésű Lajos közel sem volt olyan erős jellem, mint hitték róla. Amíg élt az anyja, teljesen Kasztíliai Blanka befolyása alatt állt, s ténylegesen csak 38 évesen vehette át az ország irányítását, addig mindenben az anyakirályné döntött helyette. Blanka erős pórázon tartotta a fiát, szegénynek szinte egész álló nap imádkoznia kellett, mondván addig sem szól bele az államügyekbe. De még akkor sem szabadulhatott anyjától, amikor a lefekvés előtti ötven térdhajlást abszolválva visszavonult hálószobájába, mert Blanka gyakran a hitvesi ágyból is kirángatta valami ürüggyel.

Talán anyja nyűgös hatalmaskodása is közrejátszott abban, hogy Lajos a Szentföldre ment, de Blanka halálhíre nagyon megviselte. Szíriából lóhalálában tért haza, s gyászában komolyan fontolgatta, hogy lemond a trónról, és szerzetesnek áll. Szerencsére nem tette, mert a maga lábára állva végül derék uralkodó lett belőle, bevezette például a római jogot a francia törvénykezésben, rendezte az állam és az egyház viszonyát, s ő alapozta meg a politikai teokráciát. Sikeres volt külpolitikája is, III. Henrik angol királlyal kötött szerződésben ő szerezte meg az angoloktól Normandiát.

A szerzetesi életmódot azonban így is felvette, a harsány udvari életet odahagyva szívesebben olvasgatott a szobájában. Még szentté is avatták. (Kalendárium Press)

Ha tetszik, amit csinálunk, szerény hozzájárulásával segítsen lehetővé tenni, hogy folytathassuk. Köszönjük, ha támogat bennünket!

This entry was posted in külföldi évfordulók, születési évforduló. Bookmark the permalink.

Vélemény, hozzászólás?