230 éve hunyt el LAURENT LAVOISIER

2024. május 8-án 230 éve hunyt el LAURENT LAVOISIER francia kémikus

Szédületes karriert futott be, valódi tudományos tehetségének a legcsekélyebb bizonyítása nélkül. Jó családból származott, biztos anyagi háttérrel a háta mögött mindent elért, amit lehetett. Családi összeköttetései révén már huszonévesen beválasztották az Akadémia tagjainak sorába, úgy előzött meg tekintélyben megőszült tudós elméket, hogy egyetlen jelentéktelen cikket publikált, és a francián kívül nem beszélt nyelvet – később sem tanult meg -, ami nagy ritkaságnak számított akkoriban. Később úgy magyarázgatták a döntést, hogy “az Akadémia tagjainak prófétai előrelátásuk volt, hiszen megérezték a fiatalember oroszlánkörmeit”, amit azonban csak évek múlva mutatott meg. Igaz, akkor alaposan kimeresztette azokat, ő ismerte fel ugyanis az oxigén jelentőségét az égésben, így a modern kémia neki köszönheti egyik alaptételét.

Idővel korának legtekintélyesebb tudósa lett belőle, ám volt egy megbocsáthatatlan bűne; adóbérlőként is tevékenykedett. Az adószedőket már azokban az időkben sem nagyon szerették az emberek, így ő is szomorú véget ért: a forradalom alatt kivégezték. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók. Bookmark the permalink.

Vélemény, hozzászólás?