90 éve született BO DIDDLEY

December 30-án 90 éve született BO DIDDLEY amerikai rockzenész

Bo Diddley, avagy Diddly Daddy, még igazibb nevén Elias McDaniel igazi rocklegenda volt. A kocka alakú gitárjáról és extra vadnyugati kalapjáról könnyen felismerhető feketebőrű gitáros, énekes és szerző leghíresebb dala az I’m A Man, a Who Do You Love és a Mona. Mindegyik dalát jónéhányszor átdolgozták a pályatársak, a tettesek között szerepel a Yardbirds és a Rolling Stones, az Animals pedig az ő stílusában csinálta meg a The Story Of Bo Diddley című nótáját. Volt persze ezen kívül sok más is: például a Hey, Bo Diddley és a Diddley Daddy, meg a többi. Ebből is látszik szerénysége, számainak állandó szereplője ugyanis saját maga volt.

Fiatal korában volt egy női vokálja is, amelyben több vadul gitározó hölgy is feltűnt, persze inkább a szemnek, mint a fülnek okozva gyönyört. Mindegy volt neki, hogy rock and roll vagy blues, mindig feltalálta magát. Volt szerencsénk hozzá filmen és élőben is. A film a Régi idők rockzenéje, amelyben együtt ropta a kacsatáncot Chuck Berryvel, akivel egyéb alkalmakkor is szívesen játszott együtt. Élőben a Petőfi Csarnokban 1987-ben lépett fel, magyar rajongóinak nem kis örömére. Az általa feltalált ritmusképlet: bomp, ba-bomp-bomp, bomp-bomp a rock egyik alapsémája, Buddy Hollytól a Rolling Stonesig mindenki használta, énekstílusa pedig – így utólag nézve – a raptól sem állt messze.

Ő maga is sokaknak a példaképe, az ő nyomán indult Buddy Holly, a Rolling Stones és a U2 együttes. És nem csak a zenéje volt minta, a csajozás miatt is sokan irigykedtek rá fénykorában. A nagyszerű muzsikus egy évtizede hunyt el. (Kalendárium Press)

This entry was posted in könnyűzenei, külföldi évfordulók, születési évforduló, zenei évfordulók-születésnapok. Bookmark the permalink.