75 éve született PETE QUAIFE

December 27-én 75 éve született PETE QUAIFE, angol rockzenész, a The Kinks basszusgitárosa

A The Kinks neve talán még azoknak is mond valamit, akik egyébként nemigen foglalkoznak a rockzenével: ha mást nem is, a You Really Got Me című nótájukat mindenki hallotta egyszer. A csapat 1964-ben kezdte pályáját, elég rosszul: első két kislemezük hatalmas “bukta” volt, a másodikból például 127, azaz egyszázhuszonhét darab kelt el összesen. Nem úgy a harmadikból: a bevezetőben már említett You Really Got Me listavezető lett Angliában, és Top Ten Amerikában. Ez volt egyébként az első olyan szám, amelyben a gitár már nem csak kísért, akkordozott, hanem középtájt “tekertek” is egy nagyot. A következő években a csapatvezető Ray Davies tolla alól számos, illetve számtalan dal került ki, és a Kinks szinte minden évben jelentkezett egy lemezzel, amelyekről az All Day And All Of The Night, a Tired Of Waiting For You, A Well Respected Man, az Autumn Almanac és a Waterloo Sunset című dal külön is említést érdemel.

A Kinks – bár londoni prolikörnyékről indult, és tipikusan angol szövegei voltak – furcsamód mégis Amerikában lett igazán sikeres, és mintegy onnan exportálva hódította meg szülőföldjét. A hetvenes években még egy-két nagy dobásra futotta, például a csapat egyik legnagyobb sikere, a Lola ekkor keletkezett, de lassan érződni kezdtek a kifulladás jelei. Sorozatos személycserék, stílusváltások következtek, a két meghatározó Davies-fiú nézeteltérései pedig a színpadon, egy-egy elcsattanó pofon formájában is manifesztálódtak.

A Kinks – amelynek nevéhez fűződik egyébként az első rockopera, a visszhangtalanul maradt Arthur is -, napjainkban vitathatatlanul klasszikussá vált. Ezt nem csak az jelzi, hogy az elsők között kerültek be a Rock And Roll Dicsőségcsarnokába, hanem az is, hogy számaikat rendre feldolgozzák, így egyebek között a Pretenders, a Van Halen és David Bowie is műsorára tűzte dalukat.

Pete Quaife 2010-ben hunyt el. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in könnyűzenei, külföldi évfordulók, születési évforduló, zenei évfordulók-születésnapok. Bookmark the permalink.