Mai évfordulóink – 2018. december 31.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2018. december 31., hétfő

a Nap kél 7.32, nyugszik 16.02 – a Hold kél 1.33, nyugszik 12.47 órakor

mottó: “Nevetés jobb, mint könnyek ontása, / Nevetésről ismerszik az ember! / Éljetek vidáman.” Francois Rabelais

– Szilveszter napja. Latin eredetű név, s azt jelenti: erdő melletti. A római mitológiában Silvanus volt az erdők istene, s e névből alakult ki a Sylvester név, amelyet három pápa is viselt. Ma köszöntsük Márió, Máriusz, Melánia és Ubul nevű ismerőseinket is!

– Ma van Szent Szilveszter pápa emléknapja. 314-335 között ült a pápai trónon, és az ő uralkodása alatt tört ki a viszály Arius tanai és a pápai hivatalos vélemény között az egylényegű Istenről; a homoiusziosz és a homousziosz harcát Madách Imre Az ember tragédiájából is jól ismerhetjük. Már legalábbis a tényét, mert a tárgyát nehéz összefoglalni. Leegyszerűsítve: a vitát az okozta, hogyan lehet összeegyeztetni Jézus Krisztus istenségét azzal a tanítással, hogy csak egyetlen Isten van. Maga Szilveszter pápa még nem avatkozott bele a vitába, az csak utódai alatt mérgesedett el. De akkor nagyon.

– Az év utolsó napját ősidők óta vidám ünnepséggel köszöntik az emberek, Rómában többnapos vigadalom volt a Saturnalia, amelyet a téli napforduló idején tartottak. A néphit ma is számos vidám szokást sorol az év utolsó napjához, különböző praktikákkal próbálták kifürkészni a jövőt, sok helyen gombócot főztek, máshol ólmot öntöttek e célból.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

December 31-e, szilveszter a vidámság napja. A számok és a természet törvényei szerint azonban ugyanolyan nap mint a többi. Ezen a napon is ugyanannyi ember született mint a többi napokon, és ugyanannyi ember számára volt ez a nap a halál, az elmúlás napja. Az általános jókedv közepette is komolyan kell venni tehát ezt a napot, hisz különben a kötelező bolondozás törvényének engedve sohasem tudnánk olyan kiváló emberekről megemlékezni, akik a sors szeszélye folytán e napon születtek, vagy fejezték be életüket.

– 120 éve született a Vas vármegyei Németújváron NAGY JENŐ katonatiszt. 1940-től a kolozsvári, azután a kassai hadtest vezérkari főnöke volt, majd bekapcsolódott a Bajcsy-Zsilinszky Endre vezette magyar nemzeti ellenállási mozgalomba. Egész életében nemzete érdekében, Magyarország függetlenségének megőrzéséért tevékenykedett, egyetlen hibája a lelkiismerete diktálta szókimondás volt. Így természetesen nyíltan ellenezte a fasizmus térhódítását, és azt, hogy Magyarország sorsát kiszolgáltassák Hitlernek. Ezért azután nem is kerülhette el a sorsát, a nyilasok letartóztatták, és kivégezték.

– 185 éve született Veszprémben ÓVÁRY LIPÓT történész és levéltáros. Részt vett az 1848-49-es szabadságharcban, majd az olasz szabadságmozgalomban is, 1860-tól a legendás Garibaldi főhadnagya volt. Hazatérése után levéltáros lett, és főként a magyar történelem olaszországi forrásainak gyűjtésével, valamint a magyar-olasz diplomáciai kapcsolatok történetének kutatásával foglalkozott. Feltárta és könyvben tette közzé például Bethlen Gábor diplomáciai összeköttetéseit, valamint Zsigmond király kapcsolatait az olasz diplomáciával.

– 115 éve született ILARIE VORONCA román költő. Végigpróbálta a divatos költői irányzatokat a pikturális költészettől a szimultanizmusig. Később lehiggadt, és hagyományosabb formákban írta verseit. 1933-ban Párizsban telepedett le, és azontúl franciául verselt. (Lásd külön posztban is.)

– 70 éve született DONNA SUMMER amerikai énekesnő. (Bővebben lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 75 éves BEN KINGSLEY Oscar-díjas brit színész. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 40 éves JULIA BARSUKOVA orosz ritmikus sportgimnasztikázó, világ- és háromszoros Európa-bajnok, a sydney-i olimpia egyéni aranyérmese.

– 70 éves JOE DALLESANDRO amerikai színész, a Fekete Hold, az Egy jámbor lélek, a Periféria és a Sugar Hill, a kiégett dzsungel című film szereplője.

– 65 éves JAMES REMAR amerikai színész, a 48 óra, a Gengszterek klubja, a Fehér Agyar, a Végzetes ösztön, a Reneszánsz ember, a Csoda New Yorkban, a Temetetlen múlt és a Szoknyás fejvadász című film szereplője. Ma ünnepel még:

– BERKES GÁBOR (1962) popzenész, zeneszerző, az Első Emelet együttes tagja, egykori gyerekszínész, a Keménykalap és krumpliorr, az Utánam srácok, a Barátom Bonca és a Legyél te is Bonca című film szereplője.

– BARBARA CARRERA (1945) nicaraguai származású amerikai színésznő, a Soha ne mondd, hogy soha és az Egyszemélyes esküdtszék című film szereplője, a Dallas című filmsorozatban Angelica Nero alakítója.

– ANTHONY HOPKINS (1937) Oscar-díjas brit színész, Az oroszlán télen, A Bounty, A bárányok hallgatnak, a Napok romjai, a Ha eljön Joe Black, a Hannibal és A vörös sárkány című film főszereplője.

– VAL KILMER (1959) amerikai színész, a Doors, a Mindörökké Batman, a Tombstone, a Billy, a kölyök, a Top Gun, a Willow, a Szemtől szembe, Az angyal, a Dr. Moreau szigete, az Első látásra, és A vörös bolygó című film szereplője.

– SARAH MILES (1941) angol színésznő, az Azok a csodálatos férfiak, a Nagyítás, A nagy álom, a Hárem és a Csendes érintés című film szereplője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.