Mai évfordulóink – 2019. január 29.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2019. január. 29., kedd

a Nap kél 7.15, nyugszik 16.40 – a Hold kél 1.41, nyugszik 11.47 órakor

mottó: “Az erény tanítható is, megszerezhető is, isteni adomány is.” Johann Gottlieb Fichte

– Adél napja. Francia eredetű név, de szinte ugyanabban a formában a németben is használatos, így végeredményben nem tisztázott, hogy melyikből is vettük át. Ma Valér és Jácinta nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Szent Adél, azaz Adelgunda szűzi életű lány volt, aki a férjhezmenetel helyett inkább a szegényeket és a betegeket segítette. E célból még kolostort is alapított Flandriában. Ma emlékezik az egyház Szent Valér hittérítő püspökre is.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 520 éve született KATHARINA VON BORA, Luther Márton felesége. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 120 éve született Makón PÁGER ANTAL színész. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 205 éve hunyt el JOHANN GOTTLIEB FICHTE német filozófus. A kanti filozófiából indult ki, ennek ellenére tagadta a külvilág objektivitását, következetesen a szubjektív idealizmus álláspontjára helyezkedett. Fichte szerint csak az Én létezik, a szubjektum, amely állandó tevékenység útján önmagából alkotja meg a világot és törvényszerűségeit. Fő műve az egyetemes tudomány alapvetése. A Kanttal szembeni nézeteinek kifejtését egy kérdéssel kezdi: Ha a szabadság csupán a transzcendens világban valósítható meg – mire megyünk vele? Filozófiai rendszere igen nagy hatással volt a német klasszikus idealizmus fejlődésére, például Hegelre.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 65 éves OPRAH WINFREY amerikai újságírónő. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 65 éves ALEJANDRO CASANAS kubai atléta, a montreali és a moszkvai olimpián a 110 méteres gátfutás ezüstérmese.

– 60 éves CSONKA IBOLYA színésznő, a kaposvári Csiky Gergely Színház művésze, A Szórád-ház című filmsorozat szereplője.

– 50 éves THOMAS JANE amerikai színész, a Szerelem utolsó vérig, az Egy nehéz nap, a Molly, vár a világ, a Háborgó mélység, a Baseballbarátok, az Édes kis semmiség és az Álomcsapda című film szereplője.

– 40 éves ANDREW KEEGAN amerikai színész, a 10 dolog, amit utálok benned és a Barátság próba című film, valamint a magyar képernyőről is jól ismert Egyről a kettőre című filmsorozat közreműködője.

– 55 éves SCHNELL ÁDÁM színész, a Szökés, a Fekete méz, a Sülve-főve és a VII. Olivér című film szereplője. Ma ünnepel még:

– ROMARIO (1966) brazil labdarúgó, a PSV Eindhoven, a Barcelona, a Flamengo és a Valencia volt csatára, brazil, spanyol és háromszoros holland bajnok, az 1994-ben világbajnoki címet szerzett válogatott sztárja, kétszeres Copa America-győztes, 1994-ben európai Aranylabdás és a FIFA szavazásán az év legjobb játékosa a világon.

– TOM SELLECK (1945) amerikai színész, a Magyar Televízióban nagy sikerrel vetített Magnum című bűnügyi filmsorozat címszereplője, a Három férfi és egy bébi, valamint a Három férfi és egy kis hölgy című film egyik főszereplője.

– VÁMOS MIKLÓS (1950) író, dramaturg, színművek, hangjátékok, vala-mint a Zenga zének, a Félnóta, az Anya csak egy van, a Szitakötő az Apák könyve, valamint a tavaly megjelent Töredelmes vallomás és a Legközelebb majd sikerül című könyv szerzője, a Csók, anyu és a Szamba című film írója, az egykori Lehetetlen és a Pláne című tévéműsor műsorvezetője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.