70 éves WILLIAM KING

Január 30-án 70 éves WILLIAM KING amerikai énekes

Fél évszázada immár, hogy néhány fekete fiatalember zenélgetett együtt az alabamai Tuskegee tanintézetben Mystics néven. Először csak saját kedvtelésükre muzsikáltak, majd beleerősítettek, és 1972-ben Commodores néven a Motown céghez írtak alá. Nemsokára ők lettek a legendás fekete lemezkiadó legkelendőbb férfiegyüttese.

Első sikerük egy instrumentális szám, a Machine Gun volt, amelyet a továbbiakban 22 arany, hat platina, két dupla és egy tripla platinalemez követett, világszerte eddig negyvenmilliónál is több albumukat adták el. A Commodores hangzását az énekes Lionel Richie hangja és szerzeményei határozták meg, egyebek között olyan listavezető dalokban, mint a Fancy Dancer, a Sail On A Still vagy a Three Times A Lady. Lionel Richie 1981-ben (amúgy rendkívül sikeres) szólókarriert kezdett, vele együtt távozott (de nem lett sikeres) Ronald LaPread is. A megmaradtak viszont új tagok bevonásával pótolni tudták őket, olyannyira, hogy 1985-ben adták ki talán legsikeresebb lemezüket, a Grammy-díjas Nightshift címűt.

A ma is működő csapatnak évek óta saját lemezcégénél jelennek meg dalai, amelyek ugyan nem jutnak a lista élére, mint a régi szép időkben, de azért fogynak olyan példányszámban, hogy egyikőjüknek sem kell a betevő falat miatt aggódnia. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in könnyűzenei, külföldi évfordulók, születésnap, zenei évfordulók-születésnapok. Bookmark the permalink.