410 éve született RAIMONDO MONTECUCCOLI

Február 21-én 410 éve született RAIMONDO MONTECUCCOLI olasz származású osztrák hadvezér

Modenában született, s már tizenhatévesen az osztrák császári seregben harcolt, később pedig részt vett korának minden jelentősebb háborújában, úgyhogy működése sok szállal kötődött a magyar történelemhez is. Többször hadakozott hazánkban, de nem sok köszönet volt benne, az ő halogató taktikája miatt veszett el Zrínyi Miklós vára, amikor pedig Erdélyben harcolt a török ellen, katonái szinte nagyobb pusztítást végeztek mint a török. Felvidéki átvonulásakor a korabeli krónikás azt írta seregéről: “az hol elmegyen és az hová érkezik, nem kell azoknak több török ellenség, mert az szines oltalom alatt ezek is megemésztik őket…” A félelmetes török harcosok helyett persze kényelmesebb volt a békés parasztokat zargatni, az ellenséggel való együttműködéssel vádolt szerencsétleneket szörnyen megkínozták, egy Kövér Mihály nevű földmívesnek például “a haját, szakállát égették, testit sütögették, fejét sebesítették, ujja közit fa fűrésszel fűrészelték”.

De nem hallgathatjuk el azt sem, hogy 1664-ben ő nyerte meg a szentgotthárdi csatát, amely az első jelentős győzelem volt a török ellen, s európai jelentőségű volt a török elleni háborúkban. Ennek ellenére a híres hadvezér igencsak rossz emléket hagyott maga után nálunk, pedig egyébként roppant tehetséges katona volt, hadászati reformja, amelynek során növelte a lőfegyveresek számát és bevezette a könnyű kanócos muskétát, nagy fejlődést jelentett. Hadászati szakírónak pedig egészen kiváló volt; ő fogalmazta meg a ma is érvényes örök igazságot, miszerint a háborúhoz három dolog kell: pénz, pénz és pénz. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók, születési évforduló. Bookmark the permalink.