Mai évfordulóink – 2019. február 23.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2019. február 23., szombat

a Nap kél 6.36, nyugszik 17.19 – a Hold kél 22.16, nyugszik 8.51 órakor

mottó: “A vagyon sokszor nem egyéb, mint a Gondviselés ajándéka azoknak, akiket más tekintetben rosszul eresztett el.” Erich Kästner

– Alfréd napja. Germán eredetű név, s rövidsége ellenére szóösszetétel, amelynek külön tagjai tündér és tanács jelentéssel bírnak. Összevonva aztán kissé nyakatekert jelentéssel ruházták fel, eszerint az Alfréd azt jelenti: tündérek segítségével ad tanácsot. Ma Edina, Lázár, Ottó és Szirén nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Az egyház ma Szent Polikárpra emlékezik, aki Szmirna püspöke volt, s mivel nem volt hajlandó megtagadni hitét, a pogányok 155-ben máglyán megégették. Maga a prokonzul próbálta rávenni, hogy tagadja meg Krisztust, de az ősz püspök így felet neki: “Nyolcvanhat éve szolgálom Öt, és sohasem bántott meg. Hogyan mondhatnék átkot Királyomra és Üdvözítőmre?” Vértanúságának leírása azért is érdekes, mert az a legrégebbi beszámoló egy keresztény mártírhaláláról. Személye pedig azért jelentős, mert János apostol tanítványa volt – a legenda szerint az apostolok tették püspökké is -, vagyis ő még hamisítatlanul adta tovább a jézusi tanítást.

Ma: – Ma van Brunei és Guyana nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 120 éve született ERICH KÄSTNER német író és költő. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 90 éve született Pomázon VUJICSICS TIHAMÉR zeneszerző. (Bővebben lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 25 éves DAKOTA FANNING amerikai színésznő, egyebek mellett a a Twilight, azaz az Alkonyat című film világsztárja. (Részletesebben lásd külön posztban!)

– 65 éves GERENDÁS GYÖRGY vízilabdázó, olimpiai és Európa-bajnok, Világ Kupa-győztes, magyar és a Posillipo Napoli csapatával olasz bajnok, az Eger és a Ferencváros vízilabda csapatának volt edzője, most az FTC vízilabda szakosztályának szakmai igazgatója.

– 55 éves SIPOS F. TAMÁS popzenész, az Exotic együttes volt énekese. (Bővebben lásd külön posztban!) Ma ünnepel még:

– KRISTIN DAVIS (1965) amerikai színésznő, a Melrose Place című sorozatban Brooke, a Szex és New York című tévésorozatban pedig Charlotte alakítója.

– MIGUEL DE LEÓN (1962) venezuelai színész, a magyar képernyőkre is eljutott Esperanza, az Angyali szeretet és a Csábító napsugár című filmsorozat szereplője.

– PETER FONDA (1940) amerikai színész, egyebek mellett a Szelíd motorosok című kultuszfilm főszereplője.

– JIRÍ MENZEL (1938) Oscar-díjas cseh filmrendező, a Szigorúan ellenőrzött vonatok, a Szeszélyes nyár, a Játék az almáért és a Sörgyári capriccio című világsikerű filmek készítője, színészként a Szívzűr, a Felhőjáték, a Koportos, a Franciska vasárnapjai és a Világszám című magyar filmek közreműködője.

– KÁLMÁN OLGA (1968) újságíró, műsorvezető, korábban az ATV-n az Egyenes beszéd, majd a Hír TV-ben az Egyenesen című műsor volt műsorvezetője.

– NARUHITO (1960) japán trónörökös-herceg, Akihito császár és Micsiko császárné fia.

– STOHL ANDRÁS (1967) színész, a Presszó, az Európa expressz, a Meseautó, a Csocsó, a Rap, revű, Rómeó, a Pappa pia és a Valami Amerika 3. című film, valamint a Tűzvonalban című filmsorozat szereplője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.