100 éve született PETE SEEGER

Május 3-án 100 éve született PETE SEEGER amerikai énekes, gitáros

A fehér folkzene legjava – akárcsak a fekete blues – a hátrányos helyzetű emberek millióihoz szól. Ennek is, annak is meg vannak a legendái, az úttörői és egyeseket a folkzene árulóiként “tisztelnek”. Az előbbiekhez Woody Guthrie és fia Arlo, Pete Seeger és a Weavers együttes, a fiatal Bob Dylan és Joan Baez, a Peter, Paul and Mary trió, valamint Phil Ochs tartozik a népes mezőnyből. Árulónak kiáltották ki ugyanakkor a hatvanas évek közepétől Bob Dylant és Joan Baezt, az előbbi ma már nem is tagadja, hogy csak maga a zene, a dal érdekli, a politika, a társadalmi harc a legkevésbé sem.

Pete Seeger, a legendák legendája 1919. május 3-án született New Yorkban. Anyja hegedűtanárnő volt, apja, Charles pedig elismert zenetörténész, zenetudós. Nem esett messze attól a bizonyos almafától húga, az 1935-ben született Peggy sem, aki szintén zenész, méghozzá sok hangszeren játszó, kitűnő folkzenész lett belőle. Ugyanez mondható el féltestvéréről, az 1933-as évjáratú Mike-ról is. Mindketten több tucatnyi lemezt jelentettek meg, bár Európában sokkal kevesebbet tudnak róluk, mint Pete-ről. Pete megtanult bendzsón, gitáron, sőt az ukulele nevű hangszeren is játszani. Érdeklődése elég hamar a folkzene felé fordult, a két háború között főként a bendzsóval, de egyéb hangszerszámaival is elzarándokolt a “nép közé”: farmerek, gyári munkások énekét hallgatta, tanulta és énekelte velük. Amikor betöltötte a harmincat és letudta a katonai szolgálatot, csatlakozott a The Weavers együtteshez. Nem állandó és elég laza kapcsolat volt ez, hiszen közben ő magányos farkasként is járta az országot. A Weaversben viszont megismerte Woody Guthrie-t, akit súlyos betegsége nagyon fiatalon ágynak döntött. Betegágya egészen haláláig a jobb folkzenészek találkozóhelye és vitafóruma volt. Nos, Woody hatása alól Seeger sem tudta – igaz, nem is akarta kivonni magát.

Ahogy Woody Guthrie, Pete Seeger sem tett lakatot a szájára: a szókimondó dalnok már 1948-ban feketelistára került állítólagos Amerika-ellenes ténykedése miatt: a jólétből kirekesztettek millióinak zászlóvivője lett tehát. Pete Seeger leghíresebb dalai közül is kiemelkedik a Where Have All The Flowers Gone (Hová tűnt a sok virág), a Little Boxes, az Oh, Freedom, a We Shall Overcome, a Guantanamera saját feldolgozása, az Abi Yoyo, a Tshotsholosa. Érdekes, hogy nem elsősorban szerzőként került be a folkzene történetének nagykönyvébe, pedig A Where Have All The Flowers Gone című dala Marlene Dietrich előadásában németül máig népszerű világsiker lett. Pete Seeger 2014-ben hunyt el. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

 

This entry was posted in könnyűzenei, külföldi évfordulók, születési évforduló, zenei évfordulók-születésnapok. Bookmark the permalink.