70 éve született BABOS GYULA

Június 26-án 70 éve született BABOS GYULA zenész

A hazai dzsessz-rock története elég szomorkás, a műfaj sosem kapott megfelelő hivatalos támogatást, és a rajongók száma sem érte el a kívánatosat, hisz ez a zene mégiscsak az értőknek szól, a zeneszerető fiatalok többsége pedig semmit nem konyít a muzsikához. Ezért aztán kevés olyan dzsessz-rockot játszó magyar zenész van, akit mindenki ismer, de Babos Gyula feltétlenül közéjük tartozott.

A hatvanas években tűnt fel, amikor a Rákfogó együttesben pengette a gitárját, majd a Kex tagjai között találkozhattunk vele, utána pedig a Saturnus együttes tagja volt, olyan kiváló zenészek társaságában, mint a zongorista Szakcsi Lakatos Béla és a dobos Kőszegi Imre. Gyuszi játéka is hallható volt a hetvenes évek végén megjelent Éjszaka a stúdióban című lemezen, amelyen a műfaj legjelesebb zenészei muzsikáltak. Különben is szerette a társaságot, szívesen dolgozott együtt popzenészekkel is, közreműködött például Zorán és Katona Klári lemezein, dolgozott a V’Moto-Rock és a Neoton együttessel, sőt, brahiból egy időben elvállalta a Friderikusz-show zenekarában való gitározást is. Pedig hát ne feledjük, olyan muzsikusról van szó, aki kéttucatszor járt a dzsessz szülőhazájában, Amerikában, ahol még fizettek is neki, hogy dzsesszt játsszon.

Nemcsak remek gitártudásával, hanem már puszta megjelenésével is “súlyos” egyéniségnek számított; utoljára napközis korában volt száz kiló alatt, a versenysúlya 110 kiló volt, de ha felmérgesítték, két nap alatt képes 120 kilóra bosszantani magát. De tekintélyes pocakja a legcsekélyebb mértékben sem akadályozta a sikerben, bár néha okozott bosszúságot; egyszer meg kellett válnia legkedvesebb gitárjától is, mert már nem érte el rajta a húrokat. Sokan tudják, hogy a törékeny énekesnőt, Katona Klárit vette feleségül. A kiváló zenész tavaly hunyt el. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in könnyűzenei, magyar évfordulók, születési évforduló, zenei évfordulók-születésnapok. Bookmark the permalink.