105 éve hunyt el FERENC FERDINÁND

Június 28-án 105 éve hunyt el FERENC FERDINÁND Habsburg trónörökös

Fess fiatalember volt, ráadásul megörökölte a modenai hercegséget, miáltal ő lett a legnagyobb személyes vagyonnal rendelkező Habsburg. Nem csoda, hogy Európa főúri édesanyjai próbálták eladósorban lévő lányaikat összeismertetni vele, akkoriban nem volt jobb parti nála. A főhercegnek azonban esze ágában sem volt megnősülni, fiatalon szívesen múlatta színésznőkkel az időt, harmincéves korában még élte az agglegények könnyed életét, boldogságát csak gyenge egészsége árnyékolta be.

Idővel aztán Izabella, Frigyes főherceg lánya táplált reményeket a jövendő házasság iránt, Ferenc Ferdinánd ugyanis sokszor fogadta el a család meghívását. A frigy legfőbb kovácsa Izabella hasonló nevű anyja volt, és a főherceg elveszett óráját felpattintva, a fedél belső részére ragasztott fényképből éppen ő szembesült a szomorú ténnyel; Ferenc Ferdinánd nem a lányába, hanem egyik udvarhölgyébe, Chotek Zsófiába szerelmes. Hatalmas botrány tört ki, a szerelmes trónörökös azonban bátran vállalta rangon aluli szerelmét, így nem volt mit tenni, végül Ferenc József császár is beleegyezett a házasságba. Az esküvőt megtartották, a botrány hullámai elültek, a főherceget pedig kinevezték a fegyveres erők főfelügyelőjévé.

Ezen tisztsége miatt utazott Szarajevóba is, ahol feleségével együtt meggyilkolták. Emiatt tört ki az első világháború. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza a Ferenc Ferdinánd trónörökös és Chotek Zsófia című könyvet kínálja 25% kedvezménnyel.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók and tagged . Bookmark the permalink.