30 éve hunyt el IHÁSZ GÁBOR

Június 29-én 30 éve hunyt el IHÁSZ GÁBOR énekes

A szemüveges, mindig vidám és csibészes, de szerény és visszahúzódó énekes legalább két dolog miatt hasonlít a spanyolok nemzeti kincsére, Julio Iglesiasra. Egyrészt azért, mert az ő dalait is sokan énekelték kis hazánkban, másrészt azért, mert eredetileg ő sem tervezte, hogy énekes lesz, s nagyon kötődött a focihoz – Iglesias fiatalon a Real Madrid csikó-csapatának kapusa volt.

Ihász Gábor 1946-ban született Budapesten, de sokáig a futball volt a szenvedélye – nem csoda olyan nagybácsival, mint az olimpiai bajnok focista Ihász Kálmán -, s igen tehetségesnek is tartották. A Vasas ificsapatában játszott, majd amikor fel kellett hagynia az aktív sporttal, előbb a felnőtt csapatnál, majd a női kézilabdázóknál lett gyúró. Mielőtt bárki bármi rosszra gondolna (bár nem olyan rossz az), le kell szögeznünk: minden az illendőség határain belül maradt, a felesége, Hajós Mária is a csapatban játszott. Közben azért énekelgetett is, autodidakta módon megtanult gitározni, sőt, ami a mai mezőnyre nem igazán jellemző, folyamatosan képezte is magát. A siker nem is maradt el: 1977-ben a Metronóm Fesztiválon ő lett az első, majd megnyerte az első ízben kiírt Sportdal-fesztivált és 1981-ben a Made In Hungaryt. Dalai között olyan, ma is ismerősök akadtak, mint az Elszáll a gondom, a Válaszolj nekem, az Állj meg kislány vagy a Múlnak a gyermekévek.

A focistából lett énekes pályája sajnálatosan korán ért véget, de amint egyik dalában énekelte: életét a fia álmodja tovább. Ifjabb Ihász Gábor elsőosztályú labdarúgó lett, igaz – szerencsénkre – nem énekel. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, könnyűzenei, magyar évfordulók, zenei évfordulók-születésnapok. Bookmark the permalink.