Mai évfordulóink – 2019. június 30.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2019. június 30., vasárnap

a Nap kél 4.50, nyugszik 20.45 – a Hold kél 3.00, nyugszik 18.16 órakor

mottó: “Aki a hazát emlegeti, az kételkedik a hazában.” Szép Ernő

– Pál napja. Hét napon belül ez a harmadik Pál nap, úgyhogy a név viselői szinte egyfolytában ünnepelhetnek, s ez ilyen melegben igencsak veszélyes dolog. A Pál különben régebben népszerűbb volt mint manapság, II. István korában például már így hívták a kalocsai püspököt. Ma Bese és Emília nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma van a Keresztény Vértanúk Emléknapja. Ilyenkor az első keresztény vértanúkra emlékezünk, akik 61-ben, a szörnyű római tűzvész utáni megtorlásban haltak vértanúhalált, miután az őrült Nero császár őket vádolta meg a gyújtogatással, ezért tömegesen végeztette ki őket.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 135 éve született GEORGES DUHAMEL francia költő, író, esszéista. Orvosi diplomája volt, s biokémiai kutatásai közepette verselt, majd verseskötetei sikereinek hatására teljesen az irodalomnak szentelte magát. Civilizációs című könyvéért 1918-ban Goncourt-díjait kapott. Élete fő műve a Salavin-ciklus, amelynek mind az öt kötete igen sikeres alkotás. Ismert A Pasquier-k krónikája című 10 kötetes regényciklusa is.

– 135 éve született Huszton SZÉP ERNŐ író és költő. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 100 éve hunyt el JOHN WILLIAM RAYLEIGH Nobel-díjas angol fizikus. A tekintélyes cambridge-i Cavendish Laboratórium igazgatója, évekig a Royal Society elnöke volt. Főként az elektromágneses hullámok tulajdonságaival foglalkozott, a fizikai Nobel-díjat azonban “a legfontosabb gázok sűrűségével kapcsolatos kutatómunkájáért, és az argonnak elnevezett nemesgáz ezzel összefüggésben álló felfedezéséért” kapta 1904-ben.

– 370 éve hunyt el SIMON VOUET francia festő, a XVII. századi francia művészet egyik jelentős alakja. (Bővebben lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 60 éves VALERIJ SZEREDA orosz atléta. Tízszer lett a magasugrás szovjet bajnoka, de a világsiker – egy Európa Kupa-győzelme kivételével – mindig elkerülte, pedig egy időben ő tartotta a szám Európa-csúcsát. Sajnos azonban éppen a Los Angeles-i olimpia évében volt élete legjobb formájában, ám a bojkott megfosztotta attól, hogy esélyesként érmet szerezzen az ötkarikás játékokon. (A bejelentés után bánatában rettenetesen berúgott szegény.) Mindezek ellenére bizonyos tekintetben máig “világcsúcstartó”, amennyiben saját testmagasságánál 49 centivel ugrott magasabbat.

– 60 éves VINCENT D’ONOFRIO amerikai színész, a Féktelen Minnesota, A szerelem fészkei, az Acéllövedék, A nyerő, A szerelem erejével, a JFK – A nyitott dosszié, a Men in Black – Sötét zsaruk, A sejt és az Igazság helyett című film szereplője, az Esküdt ellenségek című filmsorozat főszereplője; Robert Goren nyomozó alakítója.

– 30 éves ASBEL KIPROP kenyai atléta, a pekingi olimpián az 1500 méteres skfutás győztese. Ma ünnepel még:

– CHERYL COLE (1983) angol énekesnő, a Fight for This Love, a Parachute, a Promise This, a Call My Name és a Crazy Stupid Love című slágerlistás dal előadója, Ashley Cole volt vűlogatott angol labdarúgó ex-felesége.

– MICHAEL PHELPS (1985) amerikai úszó, 23-szoros olimpiai bajnok, a pekingi olimpia nyolcszoros győztese, s ezzel az egy olimpián a legtöbb aranyérmet szerzett sportoló, minden idők legeredményesebb olimpikonja.

– MIKE TYSON (1966) amerikai ökölvívó, volt nehézsúlyú profi világbajnok, aki erőszakos nemi közösülés miatt börtönben is ült.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.