Mai évfordulóink – 2019. július 24.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2019. július 24., szerda

a Nap kél 5.12, nyugszik 20.29 – a Hold kél -, nyugszik 12.34 órakor

mottó: “Nincs szomorúbb, mint a könnyektől nedves, összegyúrt zsebkendő az öregek kezében.” Károlyi Amy

– Kinga és Kincső napja. A Kinga német név, a Kunigunde a gyökere, amelyet Kunigunda alakban vettek át őseink, majd ebből rövidült a Kinga. Jelentése: nemzetségharc. A Kincső mesterséges név, Jókai Mór alkotta meg A jövő század regénye című művében, s jelentése egészen meglepő: kincs ő. Ma Bernát és Kaplony nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma van Árpádházi Szent Kinga emléknapja. Magyar hercegnő volt, IV. Béla király leánya, később Bolaszlav krakkói herceg felesége. Özvegységre jutván bevonult az általa alapított ószandeci kolostorba, amelynek főnökévé is megválasztották. Kolostora később Közép-Európa jelentős kulturális központjává fejlődött. Kinga Lengyelországban óriási tiszteletnek örvend ma is, ő “a lengyelek édesanyja”, az ország egyik védőszentje. 1999-ben II. János Pál pápa avatta a szentek sorába Lengyelországban. Ma van Szent Borisz és Gleb kijevi keresztény vértanúk ünnepe is, akik 1015-ben haltak meg a hitükért.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 110 éve született Budapesten KÁROLYI AMY költőnő, műfordító, Weöres Sándor felesége. Első versei a Nyugatban, a Magyar Csillagban és más irodalmi folyóiratokban jelentek meg. Ismert műve az Egy marék por és a Nincs út Avilába című kötete, a Születésem története című visszaemlékezése és a Hetedhét ország című verses képeskönyve, s ő írta Andersen meséje nyomán Ránky György Pomádé király új ruhája című operájának szövegkönyvét.

– 155 éve született FRANK WEDEKIND német író. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 85 éve született TROGMAYER OTTÓ régész, muzeológus, a szegedi Móra Ferenc Múzeum igazgatója, az ópusztaszeri ásatások vezetője és a történelmi emlékpark kialakításának irányítója. A régészprofesszor nem csak Szeged díszpolgára volt, de megkapta a Széchenyi-díjat és a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét is. Az állami kitüntetéseken kívül szakmai elismerésekben is részesült, például 1997-ben a Magyar Örökség-díjjal jutalmazták munkáját. 2015-ben hunyt el.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 50 éves JENNIFER LOPEZ amerikai popénekesnő, színésznő, egyebek mellett a Waiting For Tonight, a Feelin’ So Good, a Let’s Get Loud, az I’m Real és a Jenny From The Block, illetve a legújabb Medicine című világsikerű dal előadója, a Jack, az Anaconda, a Mint a kámfor, A sejt, az Angyali szemek, a Most már elég!, az Álmomban már láttalak, az Apja lánya, a Hölgyválasz, az Ilyen a formám, a Várandósok és A szomszéd fiú című film szereplője. (A továbbiakat lásd külön posztban!) Ma ünnepel még:

– ANNA PAQUIN (1982) kanadai színésznő, a Zongoralecke, a Jane Eyre, az Amistad, a Séta a Holdon, a Zűrzavar, A csaj nem jár egyedül, az X-Men – A kivülállók, a Fedezd fel Forrestert és Az utolsó éjjel című film szereplője, a legjobb női mellékszereplőnek járó 1994-es Oscar-díj kitüntetettje.

– CHRIS SARANDON (1942) amerikai színész, A herceg menyasszonya, a Suttogások, Az Osterman-hétvége, a Protokoll és a Karácsonyi lidércnyomás című film szereplője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.