455 éve hunyt el I. FERDINÁND

Július 25-én 455 éve hunyt el I. FERDINÁND magyar és cseh király, német-római  császár

A mohácsi vész után először a csehek választották királyukká, majd 1526. december 1-jén a magyar urak egy része is uralkodójává tette. S bár ő maga hirdette ki, hogy “tisztán, szabadon és önkéntesen fogadtatott, választatott és nyilváníttatott Magyarország törvényes és igaz királyának”, a magyar rendek nagy része nem őt, hanem Szapolyi János erdélyi vajdát tekintette uralkodónknak. A kitört belháborúnak végül az ország szétszakadása lett a vége, Ferdinándnak Magyarország észak-keleti része jutott.

Sok meghatározó cselekedet fűződött a nevéhez; ő kötötte például az augsburgi vallásbékét, ő szervezte újjá a magyar közigazgatást, megvetve ezzel a Habsburg-kormányzás alapjait hazánkban. Egyébként mélyen vallásos, tiszta életű ember volt. Öt nyelven beszélt, soha nem járt csatatéren, s mintaszerű házasságban élt Jagelló Annával – II. Ulászló magyar király lányával -, aki 15 gyereket szült neki. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók. Bookmark the permalink.