Mai évfordulóink – 2019. július 25.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2019. július 25., csütörtök

a Nap kél 5.13, nyugszik 20.28 – a Hold kél 0.05, nyugszik 13.39 órakor

mottó: “A legnagyobb tiszteletet valószínűleg úgy adhatjuk meg, ha nem rejtjük el az ember elől igazi mivoltát.” Vaszilij Suksin

– Kristóf és Jakab napja. A Kristóf görög eredetű név, a Krisztophoroszból alakult ki, annak rövidülése által. Jelentése igen magasztos: Krisztust hordozó. A Jakab bibliai név, eredetét és jelentését is homály fedi, talán azt jelenti: aki másnak a sarkát fogja. Ma Timur, Valentin és Valentina nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma van Szent Jakab apostol ünnepe. A két Jakab apostol közül ő volt az idősebb, s egyike annak a három tanítványnak, akit Jézus maga mellé vett a Getsemáne-kertben. Krisztus mennybemenetele után előbb Júdeában és Szamariában, majd Hispániában hirdette Jézus dicsőségét. Kezdetben nem sok sikerrel, Zaragozában a Szűzanya is megjelent előtte, hogy erőt öntsön belé. Ő a zarándokok és Spanyolország patrónusa, sírja a spanyolországi Compostellában a középkor óta a leghíresebb búcsújáró helyek egyike.

– A néphagyomány szerint, ha Jakab napkor sok a felleg, télen sok hó esik majd. Egyébként a ma kikelt kiscsirkék gyorsan nőnek rántanivalóvá.

Ma: – Ma van Costa Rica, Puerto Rico és Tunézia nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 70 éve született Budapesten MÁNYAI ZSUZSA színésznő. A híres színészházaspár, Mányai Lajos és Simon Zsuzsa lánya volt, aki a Hatholdas rózsakert, a Hangyaboly, az Egy erkölcsös éjszaka és A szeleburdi család című filmek szereplőjeként szerzett népszerűséget.

– 90 éve született VASZILIJ SUKSIN orosz író, színész és filmrendező. A modern orosz filmművészet kiemelkedő alakja, a film igazi mindenese volt, színész és rendező, de hogy ne szakadjon el az orosz valóságtól, a saját bőrén próbált ki egy sor civil mesterséget is, volt például kolhozparaszt, lakatos, gépkocsivezető és kőműves. A filmen kívül a kultúra más ágaiba is belekóstolt – sikerrel. Remek elbeszéléseket, regényeket és drámákat írt. Sokoldalúságának legfőbb bizonyítéka, egyben élete fő műve A vörös kányafa című filmje, amelyet – mint egy orosz Chaplin – ő írt, ő rendezett, és ő játszotta benne a főszerepet is.

– 455 éve hunyt el I. FERDINÁND magyar és cseh király, német-római császár. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 135 éve hunyt el FESZL FRIGYES építész. A romantikus építészeti stílus jegyében alkotott, s épületei tervezésekor arra törekedett, hogy a magyar népi építészet formakincsét a modern törekvésekkel ötvözze. Jellegzetes munkája, s egyben fő műve a pesti Vigadó épülete, amely az 1848-49-es szabadságharcban elpusztult Redut megmaradt falaira épült.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 40 éves MARGARITA MAGANA mexikói színésznő. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 85 éves CLAUDE ZIDI francia filmrendező, az Ahová lépek, ott fű nem terem, a Szárnyát vagy combját?, az Éretlenek, az Asterix és Obelix, valamint a több folytatást is megért Zsaroló zsaruk című film készítője. Ma ünnepel még:

– IMAN ABDULMAJID (1955) szomáliai származású topmodell, a világhírű rocksztár, David Bowie özvegye.

– MAURICIO ASPE (1973) mexikói színész, a magyar képernyőkre is eljutott Szeretni bolondulásig című filmsorozatban René alakítója.

– MATT LeBLANC (1967) amerikai színész, a Charlie angyalai című film szereplője, a két magyar tévécsatornára is eljutott Jóbarátok című filmsorozatban Joey alakítója.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.