Mai évfordulóink – 2019. szeptember 6.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2019. szeptember 6., péntek

a Nap kél 6.09, nyugszik 19.15 – a Hold kél 14.30, nyugszik 23.30 órakor

mottó: “A népek sokszor nem bánnak méltón géniuszaikkal.” Keresztury Dezső

– Zakariás napja. Héber név, eredetileg Zekarjah formában létezett, s a latin közvetítésével terjedt el mindenhol, nálunk is. Jelentése: Jahve emlékezik. Ma Beáta és Ida nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– A görög egyház hívei ma Szent Romil és Szent Eudox vértanúságára emlékeznek. Mindketten a római hadsereg magas rangú katonái voltak, és mindketten hitükét haltak meg. Romil, Traianus hadvezére magának a császárnak vallotta meg kereszténységét, mire a fejét vették. Eudox Diocletianus császár seregében szolgált, de éppen az otthonában volt, amikor a katonák rátörtek a keresztényekre. Szegényes ruházata miatt fel sem ismerték, mire Eudox előbb megvendégelte őket, majd felfedte magát előttük. A katonák nem akarták elfogni, ő azonban ragaszkodott hozzá, hogy vértanú lehessen. Szörnyű kínzások után végül őt is lefejezték.

Ma: – Ma van Szváziföld nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 115 éve született Zalaegerszegen KERESZTURY DEZSŐ költő, író, kritikus, irodalomtörténész és műfordító. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 150 éve született FELIX SALTEN osztrák író. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 25 éve hunyt el JAMES CLAVELL brit–amerikai író, forgatókönyvíró, rendező. (Könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 115 éve hunyt el CZETZ JÁNOS honvédtábornok. Az 1848-as szabadságharc erdélyi magyar hadseregének táborkari főnöke és ideiglenes főparancsnoka volt, a nagyszebeni csatában szerzett érdemeiért tábornokká nevezték ki. A szabadságharc leverése után emigrált, s előbb Hamburgban megjelentette Bem erdélyi hadjáratáról szóló emlékiratát, majd Argentinában telepedett le, ahol katonai térképészeti intézetet alapított. Később az argentinai katonatisztképzés irányítójaként Buenos Airesben ő hozta létre a Katonai Akadémiát, amelyet negyedszázadon át ő is igazgatott.

– 15 éve hunyt el SZERENCSI ÉVA színésznő. (Bővebben lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 45 éves TIM HENMAN angol teniszező. 1993 óta profi játékos, de csak 1996-ban tűnt fel, amikor nagy meglepetésre a wimbledoni bajnokságon bejutott a legjobb nyolc közé. Később több ATP-tornát nyert, és hatszor játszott Grand Slam-döntőt – négyszer Wimbledonban -, de sajnos sosem tudott nyerni. De ezzel együtt nagy szenzációnak számított ez, mert a hetvenes évek óta ő volt az első angol teniszező, aki Grand Slam-döntőt játszott. A világranglistán a legelőkelőbb helyzése a 4. volt. 2007-ben vonult vissza.

– 75 éves SWOOSIE KURTZ amerikai színésznő, a Vadmacskák, a Stanley és Iris, a Veszedelmes viszonyok, a Garp szerint a világ, a Hanta boy, a Kegyetlen játékok és a Kihevered, haver című film szereplője.

– 55 éves ROSIE PEREZ amerikai színésznő, az Éjszaka a Földön, a Félelem nélkül, az Irány Eldorádó, a Sorsjegyesek és a Fiúk az életemből című film szereplője.

– 45 éves SARAH STRANGE kanadai színésznő, a Madison, a Fejvadászat és a Fehér zaj című film szereplője, A férfi fán terem című filmsorozatban Theresa alakítója.

– 45 éves JUSTIN WHALIN amerikai színész, A végső háború és a Sárkányok háborúja című film szereplője, a Lois és Clark című filmsorozatban Jimmy Olsen alakítója. Ma ünnepel még:

– BAGI IVÁN (1976) humorista, a Banánhéj, avagy túlélni Bagi-Nacsát című egykori kabaréműsor egyik szereplője.

– HEGEDŰS CSABA (1948) birkózó, világ- és Európa-bajnok, az 1972-es müncheni olimpián a 100. magyar olimpiai aranyérem szerzője.

– MICHAEL WINSLOW (1958) amerikai színész, a nálunk is nagyon népszerű, már több mint féltucat folytatást megért Rendőrakadémia-filmekben Larvell Jones alakítója.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.