60 éves TÓTH ENIKŐ

Szeptember 11-én 60 éves TÓTH ENIKŐ színésznő

Egerben nőtt fel, gimnazistaként szerette meg a versmondást, a Ki mit tud?-on bejutott a középdöntőbe, úgyhogy nem lepődött meg senki, amikor jelentkezett a Színművészeti Főiskolára. Ahová elsőre fel is vették, s még hallgató volt, amikor már jelentős szerepekben mutathatta meg, hogy mit tanult; volt a Rómeó és Júlia címszereplője a pécsi színházban, s Major Tamás a Nemzeti Színházban is kipróbálta.

A diploma megszerzése után mégis a Madách Színházhoz szerződött – ott játszik most is -, ahol azonnal szemrevaló lányszerepek sorát kapta. Előnyös külső adottságai sokban meghatározták szerepkörét, s bár főként komédiákban láthattuk, más műfajokban is bizonyíthatta tehetségét, játszott például a Salemi boszorkányok, a Jutalomjáték, a Szabin nők elrablása, a Patika, a Játék a kastélyban és az Ölelj át című darabban, s jelentős szerepe volt A makrancos hölgy Biancája és a Macskák szexis cicája. Leghangosabb sikerét a Páratlan páros című bohózatban aratta, legnagyobb művészi kihívása azonban a Bolond lány címszerepének megformálása volt, sokan emlékeznek még ugyanis Domján Edit csodálatos alakítására, de sikerrel oldotta meg a feladatot.

A tévé is hamar felfedezte, még javában főiskolás volt, amikor már tévéfilmeket forgatott, amelyek a nyolcvanas években nemigen készültek nélküle, különösen emlékezetes közülük A kertész kutyája, a Bolondok bálja és a Charlie nénje. A Szeress most című tévésorozatban is láthattuk, ő Konrád Melinda alakítója. Gyakran foglalkoztatja a szinkron, ő Julia Roberts állandó magyar hangja. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in magyar évfordulók, születésnap. Bookmark the permalink.