Mai évfordulóink – 2019. szeptember 23.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2019. szeptember 23., hétfő

a Nap kél 6.31, nyugszik 18.41 – a Hold kél -, nyugszik 15.43 órakor

mottó: “Minden álmot egy tudattalan vágy motivál.” Sigmund Freud

– Tekla napja. Görög eredetű név, tulajdonképpen a Theokleia rövidülése során alakult ki. Jelentése: Isten dicsősége. Ma Ila, Karolina, Lina, Liviusz és Telma nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma Szent Tekla emléknapján az első nőre emlékezünk, aki hitéért vállalta a vértanúságot. Legendája szerint az I. században Kis-Ázsiában élt, és éppen esküvőjére készült, amikor odalátogatott Pál apostol. Akinek a hatására elhagyta a vőlegényét, hogy Jézus jegyese lehessen, és örök szüzességet fogadott. A póruljárt ifjú feljelentette őket a hatóságoknál, mire Pált elűzték a városból, őt pedig mivel nem tagadta meg hitét, máglyára vetették. Ám csoda történt, a tűz kialudt alatta. Ezért oroszlánok közé dobták, ám a vadállatok a lába elé kuporodtak. Így végül elengedték. 90 évet élt, s amikor a katonák rátörtek barlangjában, a szikla elnyelte.

Ma: – Ma van Szaúd-Arábia nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 80 éve hunyt el SIGMUND FREUD osztrák elmeorvos. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 90 éve hunyt el ZSIGMONDY RICHÁRD Nobel-díjas kémikus. Osztráknak tartotta magát, Bécsben született, csak származását tekintve volt magyar. Kora egyik legtekintélyesebb kémikusának számított, de munkásságának hatása máig kisugárzik. Részt vett az ultramikroszkóp megszerkesztésében, és ő tekinthető a kolloidkémia megalapítójának, Nobel-díját is ezen területen végzett kutatási eredményeiért kapta 1926-ban. (A kitüntetéssel járó pénzt egyébként kutatóintézetének adta.)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 70 éves BRUCE SPRINGSTEEN amerikai rockzenész. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 70 éves TUNCSIK JÓZSEF cselgáncsozó. Debrecenben született, de a Bp. Honvéd színeiben kezdte karrierjét, éppen ötven éve, 1964-ben. Negyvenöt éve, 1969-ben aratta első hazai sikerét, amikor Magyar Kupát nyert, majd bekerült a válogatottba. 1976-ra ért be tehetsége, Európa-bajnok és a montreali olimpia bronzérmese lett. Eredményeivel beírta nevét a magyar sport történetébe is; ő a magyar cselgáncssport első olimpiai érmese és az első magyar cselgáncs Európa-bajnok.

– 85 éves PER OLOV ENQUIST svéd író, a hazai színpadokon is bemutatott A tribádok éjszakája című dráma szerzője, a svéd irodalom élő klasszikusa. (Könyvajánlóval lásd külön posztban is!)

– 55 éves JOSEFA IDEM olasz kajakozónő, ötszörös világbajnok, a sydney-i olimpián az 500 méteres táv győztese.

– 50 éves JAN SUCHOPÁREK cseh labdarúgó, az 1996-ban Európa-bajnoki ezüstérmet szerzett válogatott tagja.

– 45 éves ZSOLNAY GYÖNGYI kosárlabdázónő, a Pécsi VSk egykori kiválósága, több mint százszoros válogatott, a népszerű riporter, Vujity Tvrtko felesége. Ma ünnepel még:

– GABY DOHM (1943) német színésznő, a magyar csatornákon sokszor ismételt A klinika című filmsorozatban Christa alakítója.

– JULIO IGLESIAS (1943) spanyol énekes, egyebek mellett a La Vida Sigue Igual, a Manuela, a Begin The Beguine és az El Amor című világsikerű dalok előadója.

– PÁLOS ZSUZSA (1945) színésznő, az Én vagyok Jeromos, a Kakuk Marci, a Szerelem és a Régi idők mozija című film szereplője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.