Mai évfordulóink – 2019. szeptember 24.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2019. szeptember 24., kedd

a Nap kél 6.33, nyugszik 18.39 – a Hold kél 0.32, nyugszik 16.33 órakor

mottó: “A regényírásnak három szabálya van, de sajnos senki nem tudja, mik azok.” William Somerset Maugham

– Gellért és Mercédesz napja. A Gellért a német Gerhart névből származik, jelentése: gerely. A Mercédesz spanyol név, a Maria de Mercede, azaz a Fogolykiváltó Szűz Mária elnevezésből önállósult. Ma Grizelda nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma van Szent Gellért püspök ünnepe. Velencei volt, s azért jött hozzánk, hogy keresztény hitre térítsen minket. Magyarországi tevékenységének jelentősége óriási; némi túlzással élve; tényleg ő térítette meg a magyarokat. Persze nem mindenkit, az ősmagyar hit még sokáig élt, sőt, pogánylázadások is kitörtek. Az egyik lázadás során halt vértanúhalált ő maga is. Éppen Fehérvárról igyekezett Pestre, amikor a pesti rév budai oldalán rajtaütöttek a lázadók. Felcipelték a közeli hegyre, és annak tetejéről kétkerekű kocsijával a mélybe taszították. Mártírhalálának legendás helyszínét természetesen róla nevezték el. Ez a Gellérthegy.

Ma: – Ma van Bissau-Guinea nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 280 éve született GRIGORIJ PATYOMKIN orosz hadvezér. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 15 éve hunyt el FRANCOISE SAGAN francia írónő. Az ötvenes években a Jóreggelt búbánat című könyvével tűnt fel, s 18 évesen egycsapásra világhírű irodalmár lett. Sok népszerű, magyarul is kiadott regényt írt, a leghíresebb közülük a Szereti ön Brahmsot? és a Kushadó kutya.

– 215 éve született Győrben SCHÖPF-MEREI ÁGOSTON gyermekgyógyász. Tudományos eredményeit nehéz még felsorolni is, talán annyit, hogy úttörő jelentőségű munkát végzett a hallgatózás és kopogtatás alkalmazása terén. Egy mondatban összefoglalva érdemeit azt lehet megállapítani: ő volt a magyar tudományos gyermekgyógyászat megalapítója.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 45 éves WOLF KATI énekesnő. (Bővebben, zenei illusztrációval lásd külön posztban!)

– 65 éves MARCO TARDELLI olasz labdarúgó. A Juventus legendás játékosának nem volt könnyű dolga, amikor bemutatkozott klubjában, hiszen a nagyhírű Benetti posztján kellett helytállnia. De sikerült neki, társaival mindent megnyert, amit lehetett, 1985-ben a BEK-trófeát is elhódították. A válogatottba is Benetti helyére hívták be, és nemzeti színekben sem okozott csalódást. Sőt! 1982-ben világbajnoki címet szerzett, és alaposan kivette a részét a sikerből, hiszen őt választották a nyugatnémet-olasz döntő legjobbjának. Visszavonulása után edző lett.

– 45 éves ALESSIA MERZ olasz topmodell, színésznő, a Lehetetlen szerelem című film közreműködője. Ma ünnepel még:

– PIERRE COSSO (1961) francia színész, a magyar képernyőkre is eljutott Megperzselt szívek című filmsorozat és a hazai mozikban is bemutatott A házibuli folytatódik című film szereplője.

– KEVIN SORBO (1958) amerikai színész, a hozzánk is eljutott Herkules című filmsorozat címszereplője.

– VUJITY TVRTKO /Balogh Szilárd/ (1972) riporter, a Pokoli történetek című tévéműsor készítője, és az annak nyomán született könyvek szerzője.

– NIA VARDALOS (1962) amerikai színésznő, a Bazi nagy görög lagzi című film főszereplője és forgatókönyvének írója.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.