85 éves BRIGITTE BARDOT

Szeptember 28-án 85 éves BRIGITTE BARDOT francia színésznő

Gyerekként még elég csúnyácskának számított, fogszabályozója volt és szemüvege, mire azonban felserdült, kibontakozott szépsége is. Szerencsére édesanyjának a barátnője volt az Elle magazin főszerkesztője, aki rávette a mamát, engedje meg, hogy címlapképet készítsen lányáról.

A fotó megjelent, a magazin pedig Roger Vadim kezébe került, aki rögvest beleszeretett a lányba, s a szülői ellenkezés dacára feleségül vette az alig nagykorú lányt. Majd Vadim leforgatta első filmjét, természetesen felesége főszereplésével, s az És az Isten megteremtette a nőt című filmjük óriási siker – és nagy botrány lett. Brigitte pedig egycsapásra sztár, a korszak szexbálványa. Szinte sorban álltak nála a rendezők, s így sok nagysikerű filmben játszott, nálunk is jól ismert közülük a Babette háborúba megy, a Magánélet, A medve és a baba, a Megvetés, a Hímnem, nőnem és a Viva Maria. S aztán sikerei csúcsán gondolt egy nagyot, és felhagyott a filmezéssel.

Amilyen bánatosak voltak döntése miatt a rajongók, annyira örülhettek a hírnek az állatok, Brigitte ugyanis harcos állatvédő lett. De a botrányok ebbéli tevékenysége során sem kerülik el, a Franciaországban élő arabokat sikerült vérig sértenie, amikor “birkaöldöső muzulmánok”-nak nevezte őket miközben felszólalt egy ősi iszlám ünnepen szokásos rituális birkavágás ellen. Az arabok perre vitték a dolgot, és a bíróság 10 ezer frankra büntette a francia nemzet egykori kedvencét. Pedig Brigitte rutinos pereskedő, emlékirata miatt négy korábbi férje, sőt, még saját gyermeke is beperelte, s szegénynek több százezer frankot kellett kifizetnie a rosszhírbe hozott felpereseknek. (Kalendárium Press)

Születésnapjára a Kalendárium Press webáruháza Roger Vadim Szerelmeim: Bardot, Deneuve, Fonda című könyvét ajánlja antikvár példányban.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók, születésnap and tagged , . Bookmark the permalink.