30 éve hunyt el FARKAS JÁNOS

Szeptember 29-én 30 éve hunyt el FARKAS JÁNOS labdarúgó

Még a születésnapját is ünnepelhetnénk – 77 éves lenne az idén -, ám a nagyszerű sportemberre pontosan három évtizede már csak emlékezhetünk. A magyar labdarúgás történetének egyik kimagasló alakja szinte a semmiből, kizárólag önerejéből és szorgalmából lett világklasszis sportoló. 17 éves korától pályafutása végéig a Vasasban játszott, s ez idő alatt négy bajnoki címet szerzett. 1964-ben tagja volt az olimpiai aranyérmes és az Európa-bajnoki harmadik helyezett válogatottnak. Egyébként 33-szor volt tagja a nemzeti tizenegynek, játszott például az 1966-os angliai világbajnokságon, ahol talán minden idők egyik legszebb gólját lőtte a braziloknak.

A remek csatár igazi világsztár volt, beválasztották a világválogatottba is. Anyaegyesületéhez haláláig hű maradt, hiszen éppen az utánpótlás bizottság egyik összejöveteléről hazatérőben érte a végzetes szívroham. A Vasas természetesen őrzi emlékét – tiszteletére évente serdülő teremtornát rendez -, de nevét az ország sportszerető közönsége sem felejti el. Pár évvel ezelőtt a Magyar Labdarúgó Szövetség nevét viselő díjat alapított, amit tehetséges roma fiataloknak ítélnek oda.

Farkas János ugyanis – nem mintha számítana – roma származású volt, egyébként pedig elkötelezett hazafi. Fénykorában szerződéssel csábította a világhírű Milan, mire Farkas – aki imádott enni – megkérdezte: Signore, lehet maguknál olyan paprikás csirkét enni, hogy a tejfölös szaftot ki lehet kanalazni a hús mellől a tányérból? A menedzser persze a fejét rázta. Farkas gyorsan el is döntötte a kérdést: “Akkor nem megyek!” (Kalendárium Press)

This entry was posted in halálozási évforduló, magyar évfordulók. Bookmark the permalink.