Mai évfordulóink – 2019. október 9.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2019. október 9., szerda

a Nap kél 6.54, nyugszik 18.08 – a Hold kél 18.46, nyugszik 7.54 órakor

mottó: “Hiába, csak az ismert ösvényeken pihen meg az ember!” Justh Zsigmond

– Dénes napja. Görög eredetű név, az ókorban e név viselőit Dionüsziosz, a szőlő és a bor istenének kegyelmébe ajánlották. Ma Andor, Elemér, Gusztáv és Szibilla nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– E nap Párizsi Szent Dénes vértanú püspök és Leonardi Szent János emléknapja. Denis a III. században Párizs püspöke volt, s vértanúként halt meg Decius vagy Valerianus császár uralkodása idején, tehát a 250 után pár évvel. A legenda szerint levágott fejével a kezében ment a saját sírjába, amely fölé csodás templomot építettek, ez a Saint Denis-székesegyház, a francia királyok hagyományos temetkezőhelye. Leonardi János egyebek mellett arról híres, hogy ő alapította a Keresztény Tanítás Társulatát és a Szűzanya Megreformált Papjainak Testvértestületét, de ő vetette meg a missziók római központjának alapjait is. 1608-ban hunyt el.

Ma: – Ma van a Postai Világnap.
– Ma van Uganda nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 315 éve született Pozsonyban SEGNER JÁNOS ANDRÁS matematikus, orvos, egyetemi tanár. Igazi polihisztor volt, Pozsonyban és Debrecenben orvosként dolgozott, a jénai, a hallei és a híres göttingai egyetemen pedig a fizika professzora volt. Jelentős eredményeket ért el a merev testek és a folyadékok mechanikájának kutatásában; ő vezette be például a felületi feszültség fogalmát, s megszerkesztette a reakciós turbinák ősét, a róla elnevezett Segner-kereket. Remek matematikus is volt; ő bizonyította be a Descartes-féle előszabályt. Mellesleg pedig ő alapította a hallei csillagvizsgálót. A magyar matematika első nemzetközi hírű művelőjeként őrzi emlékét, számos külföldi tudós társaság tagja volt, II. Frigyes porosz király is többször kitüntette.

– 125 éve hunyt el JUSTH ZSIGMOND író. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 45 éve hunyt el OSKAR SCHINDLER német gyáriparos. Életét Steven Spielberg Oscar-díjas filmjéből jól ismerhetjük, s a film igaz; a szudéta- német gyáros a II. világháború idején mintegy 1300 zsidó életét mentette meg azzal, hogy gyáraiban alkalmazta őket. Ezzel minden vagyonát elvesztette, sőt, a háború után Argentinába emigrált, s csak 1957-ben tért vissza hazájába. 1963-ban Izrael A Világ Népeinek Igaza kitüntetéssel ismerte el érdemeit.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 65 éves SCOTT BAKULA amerikai színész, a Házinyúlra nem lövünk, Az éj színe, Az én családom, az Amerikai szépség, a Minden gyanú felett és A bombaszerep című film szereplője. (Részletesebben lásd külön posztban!)

– 55 éves GUILLERMO DEL TORO mexikói filmrendező, a Penge 2., a Pokolfajzat, A Faun labirintusa, a Bíborhegy és A víz érintése című film készítője, utóbbi művéért a legjobb rendezőnek járó tavalyi Oscar-díj kitüntetettje.

– 35 éves MARIANA SELIGMANN argentin színésznő. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 35 éves SZABÓ KIMMEL TAMÁS színész, a Made in Hungaria című film főszereplője. Ma ünnepel még:

– BRIAN BLESSED (1937) angol színész, a Kenneth Branagh-rendezte Hamlet című filmben a Szellem, az V. Henrik című filmben pedig Exeter alakítója, a magyar csatornákra is eljutott Én, Claudius című filmsorozatban Augustus császár megformálója.

– KISS MARI (1952) színésznő, egyebek mellett az Egy erkölcsös éjszaka, a Vámmentes házasság, a Szeleburdi vakáció, A nagy generáció és az Apám beájulna című film szereplője.

– MICHAEL PARÉ (1958) amerikai színész, a Kommandós fegyver, A betolakodó, a Gyilkosok az utcán, az Elátkozottak faluja, a Majd elválik és a Halálos bosszú című film szereplője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.