Mai évfordulóink – 2019. október 27.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2019. október 27., vasárnap

a Nap kél 6.20, nyugszik 16.36 – a Hold kél 4.58, nyugszik 16.42 órakor
– Ma hajnalban térünk át a téli időszámításra –

mottó: “Csak a butát rettenti, ami még új.” Kazinczy Ferenc

– Szabina napja. A latin Sabina névből ered, amely viszont bizonyára a még ősibb szabin népből való származásra utal. A legenda szerint a rómaiak a szabin nők elrablása által gondoskodtak arról, hogy ki ne haljon népük. Volt egy szent Sabina is, aki Hadrianus császár uralkodása alatt szenvedett vértanúhalált, de emléknapját nem most tartják. Ma Ellák és Polikárp nevű ismerőseinket is köszöntsük, ha van ilyen nevű ember egyáltalán Magyarországon.

– A görög egyházban ünneplik Szent Nesztor vértanút is, akinek sorsa szorosan kapcsolódik a tegnap ünnepelt Szent Demeteréhez. Demeternek az arénában császári parancsra meg kellett küzdenie egy óriás termetű gladiátorral, és a győzelemhez Nesztortól kapott erőt és áldást, aki előző nap felkereste a börtönében. Demeter győzelme után a császár kedvenc gladiátorának elvesztése feletti mérgében nem csak őt, hanem Nesztort is megölette. Ma van Szent Kapetolina és Herotiida ünnepe is. Kapetolina gazdag nemes volt, ám vagyonát szétosztotta a szegények között, hitéért pedig vállalta a vértanúhalált. S ebben követte őt hű szolgálója, Herotiida.

Ma: – Ma van Saint Vincent és Grenadine nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 260 éve született a Bihar vármegyei Érsemjénben KAZINCZY FERENC író, költő, akadémikus. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 80 éve hunyt el CSONKA JÁNOS gépészmérnök, feltaláló. 1877-ben ő készítette el az első magyar gázmotort, majd az ún. Csonka-féle gáz- és petróleummotort. Bánki Donáttal való együttműködéséből született a nevüket viselő benzinmotor, 1893-ban a világon elsőként szabadalmaztatták a karburátort, majd elkészítették az első magyar motorkerékpárt és motor-csónakot. Csonka János készítette a posta számára az első motorbiciklit és 110 esztendeje, 1904-ben a benzinmotoros autót, amely negyedszázadon át volt használatban.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 80 éves JOHN CLEESE angol színész, komikus. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 70 éves HEILIG GÁBOR énekes, dalszerző. (Bővebben, zenei illusztrációval lásd külön posztban!) Ma ünnepel még:

– ROBERTO BENIGNI (1952) olasz színész és rendező, Az élet szép című film rendezője és Oscar-díjas főszereplője, az Asterix és Obelix, valamint a Kávé és cigaretta című film közreműködője, a Tigris a hóban című film készítője.

– BOMBERA KRISZTINA (1972) műsorvezetőnő, szerkesztő, jelenleg az ATV munkatársa.

– GÁSPÁR KATA (1987), Gáspár Sándor és Bánsági Ildikó lánya, az Apám beájulna című film egyik főszereplője.

– SZACSVAY LÁSZLÓ (1947) színész, a Te rongyos élet és a Csapd le csacsi, valamint a Presszó, a Kalózok, a Hippolyt és a Pizzás című film szereplője, az Életképek című tévésorozatban Laci alakítója.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.