Mai évfordulóink – 2019. október 29.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2019. október 29., kedd

a Nap kél 6.23, nyugszik 16.32 – a Hold kél 7.38, nyugszik 17.41 órakor

mottó: “A valóság nemcsak elevenebb, de tökéletesebb is a fantáziánál.” Nyikolaj Csernyisevszkij

– Nárcisz napja. A név görög eredetű, s virágot jelent. Az első híres Nárcisz a mitológiából ismert; ő szeretett bele a folyóban megpillantott saját arcképébe. Ma Melinda, Teofil és Zénó nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– A görög egyházban ma ünnepelt több szent közül a két legfontosabb Római Szent Anasztázia és Szent Ábrámiosz. Anasztázia háromévesen árván maradt, kolostorban nevelkedett, majd 21 évesen szüzességet fogadott. Pedig gyönyörű ifjú lány volt, ám a római nemesifjak hiába környékezték. Mint ahogy nem tudták eltéríteni hitétől Decius császár keresztényüldöző katonái sem, ezért halálra kínozták. Ábrámioszt egy hírhedetten pogány falu papjává nevezték ki, és ő minden gúnyt, ütleget, szenvedést, nehézséget vállalva, szívós munkával elérte, hogy a rendíthetetlennek hitt pogány lakosok végül egy emberként vették fel a kereszténységet.

Ma: – Ma van az Internet Napja.
– Ma van Törökország nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 180 éve született Pesten STEINDL IMRE építész. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 130 éve hunyt el NYIKOLAJ CSERNISEVSZKIJ orosz filozófus. Huszonegyévesen lett forradalmár, amikor 1849-ben a cári borzalmas színjátékot rendezve halálra ítélte az ún. Petrosevszkij-kör tagjait, és a nyilvános kivégzésre felsorakoztatott szerencsétlenekkel csak az utolsó percben közölték, hogy kegyelemből életfogytiglant kaptak. Az akasztófa alatt állt Csernisevszkij barátja, a világhíres író, Fjodor Dosztojevszkij is, akinek idegrendszere sosem heverte ki a halálos sokkot. Mint ahogy Csernisevszkij sem bocsátott meg soha a cárnak, szobatudósból forradalmár lett, kidolgozta az antropológiai filozófia rendszerét és a kritikai realizmus művészetének esztétikai alapjait. Nem is kerülhette el a sorsát, a tucatnyi nyelven tudó gondolkodót 1864-ben Szibériába száműzték, életének további negyedszázadát ott élte le.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 60 éves MIKE GARTNER kanadai jégkorongozó. A NHL történetének egyik legjobb gólütője a New York Rangers és a Toronto Maple Leafs legendás játékosa volt, s máig rekordot tart azzal, hogy megszakítás nélkül 15 idényben ütött több mint 30 gólt. Egyébként éppen négy évtizede, 1979-ben kezdte profi pályafutását, s az Év újonca választáson rögtön a nagy Wayne Gretzky után sorolták. Egy híján két évtizedet korongozott az NHL-ben, összesen 708 gólt ütött, 627 gólpasszt adott, úgyhogy sokan voltak szomorúak, amikor visszavonult.

– 55 éves YASMIN LeBON amerikai modell, a Duran Duran együttesből ismert rockzenész, Simon LeBon felesége. Ma ünnepel még:

– RICHARD DREYFUSS (1947) Oscar-díjas amerikai színész, az American Graffitti, A cápa, a Harmadik típusú találkozások, a Hölgyem Isten áldja!, a Mégis, kinek az élete?, a Koldusboton Beverly Hillsben, a Zsarulesen, a Holdfény Parador felett, A bűn királya, valamint a Rosencrantz és Guildenstern halott című film főszereplője.

– WINONA RYDER (1971) amerikai színésznő, a Kisasszonyok, a Drakula című Francis Ford Coppola-, a Kísértetház című Bille August- és az Ollókezű Edward című Tim Burton-film, valamint a Gyilkos játékok, a Hatalmas tűzgolyók, az Amerikai csárdás, a Salemi boszorkányok, a Sellők, Az ártatlanság kora és A kismenő című film szereplője.

– RUFUS SEWELL (1967) angol színész, A festőnő szerelmei, A velencei kurtizán, az Áldott a gyermek, a Lovagregény, A makrancos hölgy és a Holiday című film szereplője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.