55 éves MARCO VAN BASTEN

Október 31-én 55 éves MARCO VAN BASTEN holland labdarúgó, edző

A közelmúlt legkiválóbb focistáinak egyike, háromszor – 1988, 1989 és 1992 – volt Európa legjobb labdarúgója, s ezt a teljesítményt előtte csak Platininek és Cruyffnak sikerült elérnie. A Milan szupersztárját egyébként 92-es teljesítménye alapján a világ legjobb labdarúgójának is megválasztották.

Ha mostani szülinapján visszatekint pályafutására, elégedetten nyugtázhatja, hogy sikert sikerre halmozott. Három alkalommal volt holland bajnok az Ajax-szal és ugyanennyiszer  végzett csapatával az élen a holland kupában. Szintén az Ajax-szal 1987-ben KEK elsőséget szerzett, egy évvel később pedig a holland válogatottal az Európa-bajnokságon diadalmaskodott. A Milannal  kétszer nyert olasz bajnokságot, kétszer BEK-et és kétszer Világ Kupát. Ő volt Európa legjobb gólvágója, négyszeres holland és kétszeres olasz gólkirály. 1995-ben akasztotta szögre végleg a stoplis cipőt, és sokáig le sem vette a falról, visszavonult Monacóba, és még interjút is csak elvétve adott. Aztán egy meglepő ötlettel állt elő; a szabálytalankodó játékosok – mint a kosárlabdában – kapjanak személyi hibapontot, és öt hiba után pontozódjanak ki. Hozzá kell tenni, hogy egész pályafutását megkeserítették a durva hátvédek, illetve a nekik köszönhető súlyos sérülései.

Javaslatát egyelőre még nem vezették be, így még ő is a régi szabályok szerint nevelte a fiatalokat. Mert évek múltával a legendás focista visszatért egykori egyesületéhez, az Ajax Amszterdamhoz; ő lett az utánpótlás részleg vezetője. De nem sokáig hagyták békében a fiatalokkal bíbelődni, 2004-ben kinevezték a holland válogatott szövetségi kapitányává. Négy évig látta el feladatát, majd különböző klubcsapatok vezetőedzője volt, most pedig a FIFA alkalmazottja. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók, születésnap. Bookmark the permalink.