90 éve született BUD SPENCER

Október 31-én 90 éve született BUD SPENCER olasz színész

Carlo Pedersoli volt a becsületes neve, s bármily meglepő, a világéletében jó súlyban lévő pofonosztó valójában lírai alkat volt, eredetileg zenélni tanult. Emellett remek sportolónak számított, úszóbajnok volt, és vízilabdázott. De nem ám csak úgy kedvtelésből, hiszen tagja volt hazája válogatottjának, sőt, ott volt az 1952-es és az 1956-os olimpián is. Az aktív élsportot abbahagyva Latin-Amerikában lett favágó, s a kemény munka meghozta az étvágyát; szépen lassan kigömbölyödött. Az ötvenes években Nápolyban gyermekruha gyárat nyitott, s a konszolidált polgári lét is jót tett az alakjának.

A filmmel dublőrként került kapcsolatba, majd 1968-ban összeismerkedett Mario Girottival, Az Isten megbocsát, én nem címmel elkészítették első filmjüket, s attól kezdve a Bud Spencer-Terence Hill páros volt a legnépszerűbb duók egyike. Számos világhírű filmet forgattak együtt, melyek közül a Piedone-sorozat aratta a legnagyobb sikert. Híres további filmje a Különben dühbe jövünk, az Én a vízilovakkal vagyok, a Seriff az égből, a Nincs kettő négy nélkül, az Akit Buldózernek hívnak, a Bombajó bokszoló, az Aranyeső Yuccában és az Aladdin.

Bud a magánéletben is jó viszonyban volt Terence-szel, egy ízben így nyilatkozott erről: “Harminc éve ismerjük egymást, de egy haragos szó nem volt közöttünk”. A muzikális mackó nagyon népszerű volt, s a magánéletben közel sem megközelíthetetlen, hogy mégis nehéz volt a közelébe jutni, annak csak elfoglaltsága volt az oka. Valójában egyszerű polgárember volt, nem voltak költséges úri szórakozásai, talán csak enni szeretett. Saját bevallása szerint szinte erotikus viszonyban volt az ételekkel. A versenysúlya egyébként 130 kiló volt, ha több, akkor fogyózott. A nálunk is kedvelt sztár 2016-ban hunyt el, s rá egy évre szobrot állítottak neki Budapesten. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza Király Levente Piedone nyomában című, napokban megjelent könyvét kínálja 25% kedvezménnyel.

 

A képeken látható könyvek 25% kedvezménnyel rendelhetőek egy erre a címre írt elektronikus levélben: kalendarium@kalendariumpress.hu

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók, születési évforduló and tagged . Bookmark the permalink.