135 éve hunyt el ALFRED BREHM

November 11-én 135 éve hunyt el ALFRED BREHM német természettudós

Egy lelkész fia volt, s eredetileg építészetet tanult. Egy szerencsés afrikai utazás során ismerte és szerette meg a természetet, az állatok világát, s elhatározta, életet az ismeretek továbbadásának szenteli. Ő tekinthető a tudományos ismeretterjesztés megalapítójának. Alaposan tanulmányozta az állatvilágot, s elődeitől eltérően nagy gondot fordított az állatok viselkedésének vizsgálatára. Még a kávéházba is kedvenc csimpánzával, Mollival járt, óriási feltűnést keltve persze.

Egyre jobban elmélyedve az etológiában, elhatározta, hogy összefoglaló szakkönyvben teszi közzé ismereteit, mert amint mondotta: “… az állattani művek sajátos módon szinte teljesen elhanyagolják az állatok életét. Szerzőik megelégednek a test pontos leírásával…” Nos, ő pótolta a korábbi könyvek ezen hiányosságait, s Az állatok  világa című munkája óriási közönségsiker lett. A tudományos körök persze már akkortájt is azt a téves nézetet vallották, hogy ami sikeres, az nem lehet komoly, így Brehm könyvét élesen bírálták. Szemére vetették például közérthető nyelvezetét, szemléletes leírásait, mondván: “embereket csinál az állatokból”. Az olvasók azonban mit sem törődtek a tudósok véleményével, s Az állatok világa sok generáció kedvelt olvasmánya volt.

Személyesen is népszerűsítette művét, előadókörútjai során bejárta a világot, Magyarországon is háromszor fordult meg. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók. Bookmark the permalink.