Mai évfordulóink – 2019. november 13.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2019. november 13., szerda

a Nap kél 6.45, nyugszik 16.11 – a Hold kél 17.02, nyugszik 7.20 órakor

mottó: “Nem véletlen az, hogy nincsenek véletlenek.” Határ Győző

– Szilvia napja. A latin eredetű név a rómaiak Silvanus istenének nevéből ered, aki az erdők istene volt. Az ókori Pannóniában egyébként különösen nagy tiszteletnek örvendett, így a név, az akkori Silvana is népszerű volt, aquincumi kőemlékeken sokszor olvasható. Ma Bulcsú és Szaniszló nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma van Cabrini Szent Franciska emléknapja. Ő a Jézus Szent Szíve Missziós Nővérek rendjének megalapítója, első főnöknője, s lelkesen fejlesztette rendjét, haláláig több mint félszáz rendházat, valamint kórházakat, iskolákat alapított. Sokat dolgozott Dél-Amerikában, a legtöbbet azonban az Egyesült Államokban, az olasz nővér végül az állampolgárságot is megkapta. Így ő az első amerikai állampolgárságú szent, s egyben a kivándorlók és a vendégmunkások védőszentje.

– A hazai hívők ma a magyar szentekre, illetve a boldoggá avatott jeles személyekre emlékeznek.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 1665 éve született SZENT ÁGOSTON, a kereszténység egyik legnagyobb filozófusa. Fiatalon igazi világfi volt, csak a szórakozásnak élt, később azonban megtért, s hippói püspök lett belőle. Különböző témákban sok könyvet írt, életművéből táplálkozott a középkor ideológiája. Nemcsak teológiai művei értékesek, de történetfilozófiai írásai is, államelméleti gondolatai pedig egészen máig hatnak. Fő műve Az Isten államáról című 22 kötetes munkája. Egyébként ő a teológusok védőszentje, ünnepét az egyház augusztus 28-án tartja. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 105 éve született Gyomán HATÁR GYŐZŐ író, költő. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 130 éve született Budapesten HERMANN IMRE pszichoanalitikus. A Ferenczi Sándor alapította magyar pszichoanalitikus iskola kiemelkedő alakja volt. Gyógyító, oktató tevékenysége mellett nagyszámú tudományos munkát publikált, fő műve “Az ember ősi ösztönei” című könyve. Ő dolgozta ki a megkapaszkodási ösztön elméletét, amely szerint az embercsecsemő – a majomtól eltérően – nem tud megkapaszkodni anyjában, s kielégítetlenül maradt ösztöne pótcselekvéseként igyekszik elszakadásra törekedni. Elméletét később a gyakorlat is igazolta. Kutatta a tudományos felfedezések lélektani gyökereit és a tehetség lélektanát, a tehetségformák kialakulását és az antiszemitizmus lélektanát is.

– 45 éve hunyt el VITTORIO DE SICA olasz színész és rendező. (Bővebben lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 80 éves KAREL BRÜCKNER cseh labdarúgó-edző. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 60 éves CAROLINE GOODALL angol színésznő, a Hook, a Schindler listája, a Cliffhanger – Függő játszma és a Zaklatás című film szereplője.

– 65 éves CHRIS NOTH amerikai színész, a Szex és New York című filmsorozatban Mr. Big alakítója. (Részletesebben lásd külön posztban!) Ma ünnepel még:

– WHOOPI GOLDBERG (1955) Oscar-díjas amerikai színésznő, az Apáca-show, a Ghost, a Bíborszín, a Clara szíve, a Homer és Eddie, a Made in America, az Üldözési mánia, a Talpig majom és a Békés családi tűzfészek című film főszereplője.

– JOE MANTEGNA (1947) amerikai színész, A hírek szerelmesei, a Szabadnapos baba, A tanú teste, a Játékos végzet, az Együtt a banda, a Minden gyanú felett, a Bugsy és Az utolsó keresztapa című film szereplője, a világhírű Keresztapa című filmben Joey Zasa alakítója.

– STEVE ZAHN (1967) amerikai színész, a Nyomul a banda, a Naplopók, A szerelem hálójában, a Mint a hurrikán, a Happy Texas, a Nő a baj, a Kéjutazás, a Fiúk az életemből és a Nemzetbiztonság BT című film szereplője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók. Bookmark the permalink.