155 éve született HENRI DE TOULOUSE-LAUTREC

November 24-én 155 éve született HENRI DE TOULOUSE-LAUTREC francia festő

Tizennégy éves korában eltörte mindkét lábát, s egész életében nyomorék maradt. A lába megállt a növésben, felsőteste azonban fejlődött, ezért gnómszerűen torz felnőtt lett belőle. Nyomorúsága persze alapvetően meghatározta életét és munkáját is. Nem törődött magával, önpusztító életet élt, súlyos alkoholista volt, s szinte minden idejét a nyilvánosházakban, mulatókban, bárokban, lebujokban töltötte. Képein is ezt a világot ábrázolta – döbbenetes expresszivitással. Kivételes karikírozó képességgel rendelkezett, ezért képei az alakok  – a táncosnők és rosszlányok  – ábrázolásáról rögtön felismerhetőek.

A posztimpresszionizmus legjelentősebb festője volt, s ő teremtette meg a modern plakátművészetet. A neves toulouse-i grófok leszármazottja végül korán megölte magát, törékeny egészségét az állandó éjszakázás és a sok ital hamar felőrölte, élete utolsó két évében már alig tudott festeni. Nem érte meg 37. születésnapját. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza Henri Perruchot életrajzi könyvét kínálja kivételesen nagy, 50% árkedvezménnyel. Amíg a készlet tart. 

 

 

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók, születési évforduló. Bookmark the permalink.