Mai évfordulóink – 2019. november 24.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2019. november 24., vasárnap

a Nap kél 7.01, nyugszik 16.00 – a Hold kél 3.53, nyugszik 15.08 órakor

mottó: “Az asszony alázata a legszebb asszonyiság.” Ritoók Emma

– Emma napja. A germán eredetű névvel eredetileg az ó-germán népek három főcsoportja egyikének, a herminonoknak a tagjait jelölték, de hamar elterjedt Európa-szerte; Nagy Károly frank király és római császár egyik lánya is viselte már. Ma Flóra, Szvetlána és Virág nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma van Boldog Dufresse Gábor-Taurin emléknapja. A francia pap diakonusként a Külföldi Missziók szemináriumába került, és felszentelése után Kínába rendelték missziós szolgálatra. Szecsuán tartományba osztották be, ahol sok támadás közepette végezte áldozatos munkáját. Többször száműzték, ám ő mindig visszatért a szolgálathoz, de szinte állandóan menekült, sokszor az élete is veszélyben forgott. Példamutató keresztényi életét látva sokan tértek meg, ami csak fokozta a császári hatalom haragját a keresztények és főként az európai misszionáriusok iránt. ő sem kerülhette el végzetét, 1815-ben halálra ítélték és kivégezték.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 155 éve született HENRI DE TOULOUSE-LAUTREC francia festő. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 525 éve hunyt el KINIZSI PÁL hadvezér. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 60 éves KISZEL TÜNDE modell. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 35 éves SZABÓ ERIKA színésznő. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 80 éves MARIA CHIARA olasz operaénekesnő, világhírű szoprán, a milánói Scala, a londoni Covent Garden és a New York-i Metropolitan egykori csillaga, híres Aida és Desdemona. Ma ünnepel még:

– DENISE CROSBY (1957) amerikai színésznő, A Rózsaszín Párduc átka, a Star Trek – Az új nemzedék, a Kedvencek temetője, a Max és A látnok című film szereplője.

– LOLA GAUDINI (1971) amerikai színésznő, a Maffiózók című filmsorozatban Deborah ügynök, a Gyilkos elmék című sorozatban pedig Elle Greenaway alakítója.

– HAUMANN PETRA (1975) színésznő, A nagy fejedelem című film szereplője, Haumann Péter lánya.

– KATHERINE HEIGL (1978) amerikai színésznő, a magyar képernyőkre is eljutott Roswell című filmsorozatban Isabel alakítója.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.