525 éve hunyt el KINIZSI PÁL

November 24-én 525 éve hunyt el KINIZSI PÁL hadvezér

Fiatalságáról semmit sem tudunk, még születésének éve sem ismert. Állítólag egy Bihar megyei molnár fia volt, és rettentő erejű ifjúvá serdült. Magyar Balázs seregében kezdte katonai pályafutását, aki megkedvelte a bátor legényt, s – mint mesékben is lenni szokott – maga mellé vette társának, no meg hozzáadta szépséges leányát, Benignát.

Első hetedhét országra szóló diadalát 1479 októberében aratta, amikor jórészt az ő vitézségének köszönhetően győztünk a kenyérmezei csatában a török felett. Mátyás király is felfigyelt rá, s megbízta a déli végek védelmével. Kiváló katona volt, bátor harcos és taktikus hadvezér, legendás erejéről pedig mesés történetek keringtek a nép körében. Megítélését ugyan kissé rontja, hogy ritka kegyetlen ember volt, a legkülönbözőbb kínzásokat eszelte ki ellenségei sanyargatására. Tettei általános megdöbbenést keltettek még a középkor rendkívül erőszakos viszonyai közepette is. Ő vezette be például azokat a kínzásokat, amelyeket később Dózsa György kivégzésekor is alkalmaztak. Élete végén szélütés érte, ennek ellenére II. Ulászló király megtette országbírónak.

Betegsége miatt már alig bírt mozogni, dadogott, de utolsó leheletéig harcolt a török ellen, még kivitette magát Szendrő ostromához, de egy újabb szélütés végzett vele. Legendás ereje és rettenthetetlen bátorsága azonban máig él a magyar nép emlékezetében. (Kalendárium Press)

A képeken látható könyvek 25% kedvezménnyel rendelhetőek egy erre a címre írt elektronikus levélben: kalendarium@kalendariumpress.hu

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, magyar évfordulók and tagged . Bookmark the permalink.