Mai évfordulóink – 2020. április 11.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2020. április 11., szombat

a Nap kél 6.03, nyugszik 19.28 – a Hold kél 23.59, nyugszik 8.12 órakor

mottó: “… érzéseinket nem szabad szégyellni akkor sem, ha méltatlanra pazaroljuk.” Márai Sándor

– Leó és Szaniszló napja. A Leó görög név, oroszlánt jelent, s az ókorban több személynév elé is odabiggyesztették. A rómaiak terjesztették el szerte Európában. A Szaniszló a szláv Stanislawból származik, s azt jelenti: dicsőséges. Ma Laura nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma van Galgani Szent Gemma és Szent Szaniszló emléknapja. Gemma szűzi életű lány volt, akinek kisgyermek kora óta olyan erős volt a hite, hogy az Úr megajándékozta Krisztus sebeinek stigmáival. Rendszeresen feltűntek a testén az Úr Jézus sebei, s minél inkább szenvedett ezektől, annál inkább erősödött a hite és a szeretete. 25 évet élt, 1903-ban hunyt el. Szaniszló krakkói püspök volt, aki még a királlyal szemben is bátran kiállt a hit védelmében, s odáig merészkedett, hogy kiközösítette II. Boleszlávot az egyházból. A király erre megölette; gyilkosai misézés közben végeztek vele 1079-ben.

– Ma van Nagyszombat, Húsvét ünnepének előnapja, amikor a hívek a feltámadást várják, erre utal sok helyütt az esti feltámadási körmenet is.

Ma: – Ma van a Költészet Napja.
– Ma van a Parkinson-kór Világnapja.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 115 éve született JÓZSEF ATTILA költő. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 120 éve született Kassán MÁRAI SÁNDOR író. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 35 éve halt meg ENVER HODZSA albán politikus. (Bővebben lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 90 éves BRADÁNYI IVÁN dalszövegíró. (Bővebben, zenei illusztrációval lásd külön posztban!)

– 45 éves HAJDÚ PÉTER műsorvezető. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 70 éves BILL IRWIN amerikai színész, a Michael Hoffman rendezte Szentivánéji álom, valamint a Kamutanú, a Jelenetek egy áruházból és a Csupa balláb című film szereplője.

– 70 éves MÉSZÁROS FERENC labdarúgó, a Vasas, majd portugál klubcsapatok kapusa, a válogatott egykori kiválósága, a népszerű Bubu.

– 65 éves MICHELE SCARABELLI amerikai színésznő, az Alien-filmek, valamint a magyar képernyőkre is eljutott Okavango, a vadon szíve című filmsorozat egyik főszereplője. Ma ünnepel még:

– BÓDI SYLVI (1981) fotómodell, a közelmúlt egyik legnépszerűbb hazai meztelen modellje.

– HERNÁDI JUDIT (1956) színésznő, utóbb a Szamba, A miniszter félre-lép és az Ámbár tanár úr című film, valamint a Pasik című tévésorozat szereplője, a Heti hetes című tévéműsor volt közreműködője.

– LISA STANSFIELD (1966) angol énekesnő, a People Hold On, az All Around The World és a Don’t Cry For Me című dal előadója.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.