325 éve hunyt el JEAN LA FONTAINE

Április 13-án 325 éve hunyt el JEAN LA FONTAINE francia író

Állatmeséi révén tett szert világhírnévre, amelyekkel nemcsak hallatlan népszerű lett, de magát a műfajt is újjáteremtette. Talán egyedül a természettudósok bírálták munkásságát, de ők nagyon. Szemére vetették például, hogy halvány sejtelme sincs az általa ábrázolt állatok valódi tulajdonságairól. Példának hozták fel A tücsök meg a hangya című, egyébként remek kis meséjét, amely ékesen bizonyítja hozzá nem értését. A tücsök ugyanis nem dalol, nem eszik gabonaszemeket, hangyával pedig nem is találkozhat télen, addigra ugyanis elpusztul. Ez a meséje egyébként más viták forrásául szolgált, a kritikusok is összekaptak rajta. Egy részük ugyanis úgy vélte, hogy a mesében La Fontaine a hangya pártján állt, mások azonban éppen ellenkezőleg, az író tücsökpártisága mellett kardoskodtak. A vita teljesen elmérgesedett, s oda vezetett, hogy a mesének két előadói stílusa alakult ki; az egyik a hangyának ad igazat, a másik meg a tücsöknek. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza Tanulságos állatmesék La Fontaine nyomán című könyvet kínálja antikvár példányban. 

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók and tagged , . Bookmark the permalink.