Mai évfordulóink – 2020. április 16.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2020. április 16., csütörtök

a Nap kél 5.53, nyugszik 19.35 – a Hold kél 3.35, nyugszik 12.40 órakor

mottó: “… a magyar bor olyan, mint a magyar barátság – mentől óbb, annál erősebb.” Katona József

– Csongor napja. Török eredetű ősi magyar név, jelentése: sólyom. Sokáig feledésbe merült, s csak Vörösmarty Mihály újította fel, amikor feldolgozta Gyergyai Albert széphistóriáját. Ennek nyomán aztán ismét használatba került. Ma Bánk, Benedek és Lambert nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma van Soubirous Szent Bernadett emléknapja. Egy molnár lánya volt, s 1858-ban Lourdes-ban előtte jelent meg Szűz Mária. A tizenéves lány élete ezután alapvető fordulatot vett, voltak, akik kiváncsiságból, őszinte érdeklődésből kérdezgették, sokan viszont erőszakosan beismerést akartak kicsikarni tőle, hogy hazudott. Bernadett mindez megelégelve kolostorba vonult, ahol azonban nagyon ellenségesen fogadták, de ő békében viselte a sorsát. 1879-ben hunyt el, a teste nem indult oszlásnak, ma, közel száznegyven év múltán is tökéletes állapotban pihen egy üvegkoporsóban, megnézheti bárki a nevers-i templomban.

Ma: – Ma van Dánia nemzeti ünnepe.
– Ma van a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 190 éve hunyt el KATONA JÓZSEF költő. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 10 éve hunyt el POPPER PÉTER pszichológus, író. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 170 éve hunyt el MADAME TUSSAUD, a világhíres londoni panoptikum alapítója. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 50 éve hunyt el VÁCI MIHÁLY költő, író. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 50 éve hunyt el VERES PÉTER író. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 80 éves II. MARGIT dán királynő. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 65 éves HENRIK luxemburgi nagyherceg, a kicsi, de dúsgazdag ország uralkodója.

– 55 éves MARTIN LAWRENCE amerikai színész, komikus, a Nekem 8, az Állj vagy jövök, a Gagyi mami, a Négybalkéz és a Nemzetbiztonság Bt., valamint a Bad Boys-filmek szereplője.

– 60 éves PIERRE LITTBARSKI német labdarúgó, az 1. FC Köln egykori sztárja, az 1990-ben világbajnokságot nyert válogatott tagja, edző, egyebek mellett a Leverkusen és a Duisburg vezetőedzője. Ma ünnepel még:

– XVI. BENEDEK /Joseph Ratzinger/ (1927) lemondott pápa, a római katolikus egyház német származású volt vezetője, akit a pápai székben Ferenc követett.

– LUKAS HAAS (1976) amerikai színész, A kis szemtanú című film egykori gyermeksztárja, a Támad a Mars, a Bajnokok reggelije és A varázsige: I love you című film szereplője.

– SCHOBERT NORBERT (1971) fitnesz-edző, fogyókúrás tévéműsorok készítője és közreműködője, az Update életmód-program megalapítója.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.