140 éve született GUILLAUME APOLLINAIRE

Augusztus 26-án 140 éve született GUILLAUME APOLLINAIRE francia költő

Finoman fogalmazva is zűrzavaros gyermek- és ifjúkora volt, csak akkor derült ki például igazán, hogy francia, amikor behívták a francia hadseregbe, az anyakönyvébe még azt írták, hogy “lengyel származású olasz”. Törvénytelen gyerek volt ugyanis, anyja egy lengyel táncosnő, apját pedig nem is ismerte. (Később barátja, a viccre mindig kapható Picasso azt terjesztette róla, hogy XIII. Leó pápa nemzette, ő maga viszont egy olasz grófot jelölt meg apjának.) Kezdetben papírjai sem voltak, emiatt nem is dolgozhatott, így pornográf regények fordításából tartotta el magát.

Ez persze egyáltalán nem volt kedve ellenére, hiszen igencsak szerette a nőket, szívesen és gyakran élvezte a testi örömöket. Maga is írt erotikus novellákat, amelyek jórészt személyes élményein alapultak, úgyhogy irigykedve olvashatják a férfiak. Egyáltalán nem véletlen az sem, hogy első verseskötete Alcohols, azaz Szeszek címmel jelent meg, és ne legyen kétsége senkinek; e témában is alapos előtanulmányokat végzett. De persze nem ezért szeretjük, s főként nem ezért tiszteli az irodalomtörténet, sokkal inkább azért, mert ő volt a modern költészet előfutára. A szürrealizmus kifejezést is ő találta ki, igaz az általa művelt irányzatot eredetileg szürnaturalizmusnak nevezte el, de ezt nem tudták kimondani a követői.

Akik igen sokan voltak, ellenségei azonban talán még többen, a miután belekeveredett – kivételesen ártatlanul – egy Louvre-ból történt lopásba, a modern költészet zsenijét a sajtó csak “a sehonnai lengyel múzeum-rabló”-ként emlegette. 38 évet élt, de nem májzsugor vagy nemi betegség vitte el, hanem a spanyolnátha.

Utolsó éveit háborús sérültként élte le, egy repesz fejbetalálta, és haláláig vaspánt tartotta össze a koponyáját. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza a költő válogatott verseit kínálja 15% kedvezménnyel. 

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók, születési évforduló and tagged . Bookmark the permalink.