280 éve született JOSEPH MICHEL MONTGOLFIER

Augusztus 26-án 280 éve született JOSEPH MICHEL MONTGOLFIER francia feltaláló

Testvérével, Étienne-nel közösen papírgyáruk volt, s éppen üzleti úton volt, amikor egy fogadóban fázósan üldögélt a kandalló előtt. A tűzbe merengve észrevette, hogy az éjjeli lepkéket a meleg levegő felfelé hajtja. S ekkor összekötötte selyem zsebkendője négy sarkát, a tűz fölé tartotta, s nemsokára azt tapasztalta, hogy a zsebkendő kigömbölyödött.

Hazatérése után a Montgolfier-testvérek megkezdték kísérleteiket, amelyek híre a versaille-i udvarba is eljutott, s természetesen XVI. Lajos is látni akarta a léggömböt. 1783. szeptember 19-én aztán a Montgolfier-testvérek a kastély előtt elkezdték rakni a tüzet, majd a két testvér egy birkát, egy tyúkot és egy kacsát tett be a léggömb alá kötött kosárba, amely lassan a magasba emelkedett. A ballon négy kilométert repült, majd lezuhant.

A helyszínre siető tömeg azonban megnyugvással konstatálta, hogy a kacsa békésen hápogott, a tyúk kapirgált, a birka pedig legelészett, így kétség sem férhetett a dologhoz; új közlekedési mód született: a repülés. (Kalendárium Press)

A képeken látható könyvek 30% kedvezménnyel rendelhetőek egy erre a címre írt elektronikus levélben: kalendarium@kalendariumpress.hu

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók and tagged . Bookmark the permalink.