Mai évfordulóink – 2020. augusztus 26.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2020. augusztus 26., szerda

a Nap kél 5.55, nyugszik 19.35 – a Hold kél 14.56, nyugszik 23.46 órakor

mottó: “A költészet és a teremtés egyazon dolog: csak azt nevezhetjük költőnek, aki feltalál, aki teremt – már amennyire ember teremtésre képes.  Apollinaire

– Izsó napja. Héber eredetű név, gyökere a Jesaiásban keresendő. Ebből aztán az évszázadok során több név is lett, köztük az Ézsau, s ennek magyar változata az Izsák. Ma Margit, Natália és Rita nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma Boldog Percy Tamás és Szent Johanna-Erzsébet emlékét idézzük fel. Thomas Percy őseiről Shakespeare drámáiban is olvashatunk, róla pedig a történelemkönyvekben. Például azt, hogy a protestánssá tett Angliában is megőrizte katolikus hitét, s hogy küzdhessen is érte, Stuart Mária skót királynőhöz menekült. De ügyük elbukott, és 1572-ben ezen a napon Northumbria grófját is lefejezték. Johanna-Erzsébet francia volt, és arról híres, hogy ő alapította “a kereszt lányai” kongregációt, amely később a Szent Andrásról nevezett keresztes nővérek nevet kapta.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 140 éve született GUILLAUME APOLLINAIRE francia költő. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 280 éve született JOSEPH MICHEL MONTGOLFIER francia feltaláló. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 40 éves MACAULAY CULKIN amerikai színész. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 60 éves SZENDRÉNYI KATALIN operaénekesnő, egyebek mellett az Erkel Színházban bemutatott Parasztbecsület és A trubadúr című opera főszereplője. Ma ünnepel még:

– ROGER KINGDOM (1962) amerikai atléta, kétszeres olimpiai bajnok, a 110 méteres gátfutás egykori világcsúcstartója.

– THALIA /Ariadna Thalía Sodi Miranda/ (1971) mexikói színésznő, a nálunk is nagyon népszerű Rosalinda, Maria Mercedes és Marimar című tévésorozatok főszereplője.

– MAGDA VÁSÁRYOVÁ (1948) szlovák színésznő, a Királyi vadászat, a Ruszalka és a Sörgyári capriccio című film szereplője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.