Mai évfordulóink – 2020. augusztus 27.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2020. augusztus 27., csütörtök

a Nap kél 5.56, nyugszik 19.33 – a Hold kél 16.05, nyugszik 20.20 órakor

mottó: “Akinek nincs joga, annak nincs kötelessége sem.” Hegel

– Gáspár napja. Olyan régi név, hogy eredetét nem is tudtuk fel- kutatni. Lehet, hogy perzsa eredetű, ekkor azt jelentené: kincset őrző. Az Ószövetségben egyébként már szerepel. Ma Cézár és Káldor nevű ismerőseinket is köszöntsük, ha van ilyen.

– Ma van Arles-i Szent Caesarius emléknapja. Arles-i püspök volt, az első főpap, aki a nép nyelvén prédikált Galliában. Egyébként is ő volt a kora középkor leghíresebb népszónoka, de egyéb jeles cselekedeit is megőrizte az emlékezet: például ő alapította Gallia első kórházát. Püspökségének 40. évében, hetvenkét éves korában hunyt el, 542-ben éppen e napon. Ma emlékezünk Szent Mónikára, a Szent Ágoston édesanyjára is, aki csodálatos asszony volt, szótlanul tűrte férje viselt dolgait, erejét az oltárból merítette. 387-ben hunyt el, miután szeretett fia, Ágoston megkeresztelkedett. Ő a férjes asszonyok és az anyák védőszentje.

Ma: – Ma van Moldova nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 90 éve született a Győr-Sopron megyei Ménfőcsanakon GALGÓCZI ERZSÉBET írónő. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 250 éve született GEORG WILHELM FRIEDRICH HEGEL német filozófus. A klasszikus német filozófia egyik legnagyobb alakjaként tisztelik emlékét, s a dialektika szisztematikus kidolgozása mellett főként művészetelméleti eredményei becses kultúrkincsek. Nagyszabású filozófiai alapműve A szellem fenomenológiája, s híres munkája a Logika tudománya, az ún. Nagy logika. Művei természetesen magyarul is olvashatóak.

– 175 éve született LECHNER ÖDÖN építész. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 45 éve hunyt el HAILÉ SZELASSZIÉ etióp császár. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 55 éve hunyt el LE CORBUSIER svájci származású francia építész. (Bővebben lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 50 éves EDINHO /Edson Cholbi Nascimento/ brazil labdarúgó-kapus. Mint családneve is mutatja a Fekete Gyöngyszem, Pelé fia, de csak részben folytatta legendás édesapja örökségét. Annyiban mindenképpen, hogy ő is labdarúgó lett, ám ő nem a kapura veszélyes, inkább a csatárok életét keserítette. Kapus volt ugyanis, de így is elérte élete álmát, s apjához hasonlóan ő is bekerült a Santos csapatába. Ráadásul első meccsét is ugyanaz ellen a Santo André csapata ellen játszotta, amellyel szemben egykoron Pelé is először játszotta élete első profi meccsét. Később sajnos nem jó hírek érkeztek felőle, drogterjesztésért jelenleg 33 évről 12 évre csökkentett börtönbüntetését tölti.

– 65 éves MÉZES VIOLETTA színésznő, az utóbbi években a Győri Nemzeti Színházban a Mágnás Miska című darab szereplője.

– 65 éves CAN TOGAY színész, író, filmíró, rendező, a Petőfi ’73 és az Eszterkönyv című film szereplője, a Volga, A nyaraló és az Egy tél az Isten háta mögött című film rendezője, a Szerelemtől sújtva és A hídember című film forgatókönyvének írója. Ma ünnepel még:

– TUESDAY WELD (1943) amerikai színésznő, a Heartbreak Hotel, a Volt egyszer egy Amerika, az Összeomlás és a Féktelen Minnesota című film szereplője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.