Mai évfordulóink – 2021. január 13.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2021. január 13., szerda

a Nap kél 7.28, nyugszik 16.18 – a Hold kél 7.58, nyugszik 16.25 órakor

mottó: “A férfi leggyengébb pontja mindig a felesége.” James Joyce

– Veronika napja. Bizonyára görög eredetű név, eredetileg Bereniké volt, s azt jelentette: győzelmet hozó. Ezt a rómaiak is átvették, a kereszténység pedig a latinból kissé erőltetett módon úgy magyarázta, hogy a latin verus és a görög ikon szót összevonta. Így lett a Veronika, akinek kendőjébe Jézus megtörölte az arcát, melynek képe aztán a kelmén maradt. Ma köszöntsük Vidor nevű ismerőseinket is!

– Az egyház ma Szent Hilárius emléknapját tartja, aki a IV. században Poitiers püspöke volt. Működése jórészt az arianizmus elleni harc jegyében telt, váltakozó sikerrel, még kisázsiai száműzetést is szenvedett, de amint írta: “Fogságomban nem veszítettem el derűmet, mert Isten igéjét nem lehet bilincsbe verni.” Nemcsak az ariánusok elleni küzdelem harcosaként tisztelik emlékét, de ő volt az első egyházi himnuszok szerzője is. 367-ben hunyt el püspöki székvárosában.

Ma: – Ma van Togó nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 100 éve született CSÁKÁNYI LÁSZLÓ színész. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 80 éve hunyt el JAMES JOYCE ír író. Főként két könyvével írta be magát az irodalomtörténetbe, de mind a Finnegan ébredése, mind az Ulysses igen nehéz olvasmány. Ez utóbbi például sokak szerint összefüggéstelen szöveg-őserdő.

– 90 éve hunyt el KANDÓ KÁLMÁN gépészmérnök, akadémikus, a villamos- vasúti vontatás úttörője. (Bővebben lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 50 éves LUKE DE LACEY angol színész, a Sámson és Delila, a Virtuális szex, valamint a Pasik és egyéb katasztrófák című film szereplője.

– 55 éves PATRICK DEMPSEY amerikai színész, a JFK – Az ifjúság évei, a Némo kapitány és a vízalatti város, a Vírus, a Pancsolj, pancser!, a Sikoly 3. és a Mindenütt nő című film szereplője.

– 60 éves JULIA LOUIS-DREYFUS amerikai színésznő, a Hannah és nővérei, a Világgá mentem és az Apák napja című film szereplője, a hozzánk is eljutott Seinfeld című sorozatban Elaine alakítója. Ma ünnepel még:

– ORLANDO BLOOM (1977) angol színész, A Gyűrűk ura-filmekben Legolas alakítója, a Trója című filmben Paris megformálója, A Karib-tenger kalózai című film főszereplője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.