355 éve hunyt el AUSZTRIAI ANNA

Január 20-án 355 éve hunyt el AUSZTRIAI ANNA francia királyné

Tizennégyévesen adták feleségül XIII. Lajoshoz, aki éppen annyi idős volt, mint ő. A kor szokása szerint az ifjú házasok nászéjszakája bizonyos mértékig nyilvánosan, szigorú előírások betartásával, nagy asszisztencia mellett zajlott le. A fiatalokat szépen egymás mellé fektették, a francia püspökök megáldották a nászi ágyat, majd az udvar elvonult, s az ajtó előtt várt két óraütésnyit, ennyi volt ugyanis kiszabva arra, hogy az ifjú férj teljesítse kötelességét asszonya és nemzete iránt. Nem lehet csodálni, hogy a fiatalok bizony nem sokra jutottak, s az idő leteltével a megszeppent Anna ijedten szaladt vissza megszokott ágyacskájába, amelyet bölcs előrelátással elhozattak neki otthonról.

A férjet is igencsak megviselte a kudarc, mert hosszú évekig nem is tett újabb próbálkozásokat, hogy feleségét asszonnyá tegye. Pedig Anna időközben gyönyörű, igazi nővé érett. A dolog kezdett kínos lenni, s nem lévén trónörökös, diplomáciai bonyodalmak is támadtak. A titkos tanács mindent megpróbált, tanítóul fogadott például egy tapasztalt férjes asszonyt is, Lajos gyóntatója pedig penitenciaként rótta ki a királyra férji kötelességének teljesítését – hiába.

S ekkor nagy ötlet született. A király egyik rokona ugyanis férjhez ment, s az ő nászéjszakáját használták fel a tennivalók demonstrálására. Lajost szépen odaültették az ifjak nászi ágyának szélére, akik azután szemléletesen bemutatták, amit a királynak is tennie kellene. Lajosnak igen tetszett a látvány, a végén meg is tapsolta a produkciót, majd berontott a nejéhez, és…

Hogy mi történt odabent, sajnos nem jegyezte fel a krónika, az azonban bizonyos, hogy Anna még húsz évig lány maradt. Egyszer aztán csodák csodájára megszülte a későbbi Napkirályt, XIV. Lajost, aki – ki tudja miért -, egyáltalán nem is hasonlított XIII. Lajosra. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók. Bookmark the permalink.