Mai évfordulóink – 2021. január 20

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2021. január 20., szerda

a Nap kél 7.23, nyugszik 16.27 – a Hold kél 10.59, nyugszik – órakor

mottó: “A hazug embernek jó emlékezőtehetsége legyen.” Apuleius

– Fábián és Sebestyén napja. A Fábián a latin Fabianus család nevéből ered, Fabianus Papirius neves filozófus volt, Seneca kortársa. A Sebestyén is régi név, görög eredetű, a felséges jelentésű szebasztosz szóból származik, ezt vette át a latin Sebastianus formában, majd elterjedt az európai nyelvekben. Hozzánk is nagyon korán elkerült, már így hívták Esztergom első érsekét is.

– Ma van Szent Fábián pápa és Szent Sebestyén vértanú emléknapja. Fábián a III. század elején élt, s úgy választották pápává, hogy a gyűlésen egy galamb szállt le a fejére, s ezt isteni jelnek tekintették. Ő osztotta Rómát hét diakoniára. Decius császár idején, 250-ben szenvedett mártírhalált. Sebestyén római katona volt, de sokakat a keresztény hitre térített, s mikor ez kiderült, Diocletianus császár halálra ítélte. Kétszer “végezték ki”. Először lenyilazták, s azt hitték meghalt, ám egy özvegyasszony befogadta, és meggyógyította. Másodjára halálra verték. Ő az íjászok, a katonák és az éjjeliőrök védőszentje.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 355 éve hunyt el AUSZTRIAI ANNA francia királyné. (Bővebben lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 55 éves CSOMOR CSILLA színésznő. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 50 éves GARY BARLOW brit popzenész, a Take That együttes énekese.

– 70 éves FISCHER IVÁN karmester, a Budapesti Fesztiválzenekar alapítója és zeneigazgatója, a New York-i Filharmonikusok vendégkarmestere.

– 75 éves DAVID LYNCH amerikai filmrendező, a Dűne, a Kék bársony, Az elefántember, a Veszett a világ, a Lost Highway – Útvesztőben és A sötétség útja, valamint a moziban és a tévében is feltűnést keltett Twin Peaks című film készítője. Ma ünnepel még:

– LORENZO LAMAS (1958) amerikai színész, a hozzánk is eljutott Falcon Crest című filmsorozat egyik főszereplője.

– SOPHIE RHYS-JONES (1965) wessexi hercegnő, II. Erzsébet angol királynő legkisebb fiának, Edward hercegnek a felesége.

– SKEET ULRICH (1970) amerikai színész, a Sikoly, A Newton fiúk, a Robbanáspont, a Bűvölet és A pokol lovasai című film szereplője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.